Binnenland
NOS

Hoe ontwikkelt de woningmarkt zich in Nederland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ontwikkelt de woningmarkt zich in Nederland?

In Met het Oog op Morgen richtten we ons een hele week op 'wonen'. Hoe ontwikkelt het huren zich in Nederland, hoe plan je steden, waar loopt de nieuwbouw zoal tegenaan en hoe ziet de gemiddelde woning eruit over een dertigtal jaar?

Hoe ziet de huidige woningmarkt er uit?

Beginnen doen we met het in kaart brengen van de huidige woningmarkt. "Het is een erg overspannen markt, we hebben een tekort van ongeveer 330.000 woningen. Dat is het officiële cijfer", zei Peter Boelhouwer. Hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft.

Waar blijft de nieuwbouw?

We zoomden met Madeline Buijs, bouweconoom bij ABN Amro, in op de nieuwbouw. Er zouden per jaar ruim 75.000 nieuwe woningen moeten worden gebouwd, maar dat halen we niet. "We verwachten dit jaar en komend jaar juist minder nieuwbouw. Het corona-effect is er nog niet, want dat zie je pas een paar jaar later, maar dit is wel nog deels het resultaat van de vorige economische crisis. Er is in de vorige crisis heel veel personeel ontslagen en daarna trok de vraag naar nieuwe woningen heel erg aan. De bouwers hadden daar de capaciteit niet voor."

Hoe hoog is de nood op de huurmarkt?

Wat betekenen hoge prijzen op de koopwoningmarkt voor de huurprijzen en welke oplossingen zijn er op de huurmarkt? "De particuliere belegger is actiever geworden op de woningmarkt en zodra de huur begint te stijgen, kunnen zij ook meer bieden op een koophuis dat ze willen verhuren. Daardoor stijgen de koopprijzen dus ook harder en krijg je een vicieuze cirkel", zei Nic Vrieselaar, woningmarkteconoom bij de Rabobank.

Hoe gaan Nederlandse steden zich de komende jaren ontwikkelen?

Er is vaak discussie of je steden moet uitbreiden buiten de stad of een oplossing in de stad moeten vinden. Met Ellen van Bueren, hoogleraar Urban Development Management aan de TU Delft, bespraken we stedelijke ontwikkeling. "Steden zijn nu vooral gericht op inbreiding, verdichting van de steden. Maar je ziet wel dat het een beetje gaat schuiven."

Hoe wonen we in 2050?

Het lijkt nog ver weg, 2050, maar volgens ervaren architect Sjoerd Soeters moeten we echt vooruit gaan plannen. "Het is duidelijk dat het tekort aan woningen niet binnen tien à twintig jaar opgelost gaat zijn. Als we serieus aan het werk willen, moeten we komen tot een complete herverdeling van de ruimte in Nederland."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie