Naar homepage
Economie

Jongeren de dupe van coronacrisis: 'Gemiddelde prijs nieuwbouwwoning richting de vier ton, waanzin'
WNL

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren de dupe van coronacrisis: 'Gemiddelde prijs nieuwbouwwoning richting de vier ton, waanzin'

De coronacrisis komt vooral hard aan bij jongeren. De economie maakt een duikvlucht. Het aantal banen voor hen neemt af terwijl het woningtekort nog steeds enorm is. Er moeten 75.000 woningen bijkomen maar dat gaan wij dit jaar niet halen, stelt CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1: "En een betaalbare woning dreigt onbereikbaar te worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er is een woningtekort van 300.000 woningen op dit moment. "Als wij niets doen, wordt dat de aankomende jaren alleen maar meer", aldus Terpstra.

'Die jongeren zitten echt vast'

Veel jongeren blijven noodgewongen langer bij hun ouders wonen omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden. "Of je verdient net iets te veel voor een sociale huurwoning of kan niet voldoende lenen voor een hypotheek waardoor je bent aangewezen op gigantische dure huurhuizen in en rondom de steden. Die jongeren zitten echt vast."

Zelf woont Terpstra in Leiden in een klein appartement en is hij met zijn vriendin op zoek naar iets groters. "We wonen mooi, maar ook wij vinden het lastig om een woning te kunnen vinden. En vergis je niet, de prijs van de gemiddelde verkochte nieuwbouwwoning loopt richting de vier ton. Dat is toch waanzin? Dat valt niet op te hoesten als je net van je studie afkomt en gewoon aan de slag gaat."

'Het is ook een keuze'

Historicus Geerten Waling benadrukt dat je natuurlijk niet in de stad hoeft te gaan wonen. "Zelf woon ik midden in Amsterdam maar dat is een keuze. De baangelegenheid in de Randstad is ook veel hoger maar het is ook aan de landelijke politiek om te kijken of dat beter verdeeld kan worden. Elsevier Weekblad kwam onlangs met een overzicht van de huizenprijzen in meer dan 3000 wijken en dan zie je toch wel hele lichtblauwe plekken in het oosten en het zuiden van het land maar ook Zeeland. Daar heb je nog heel veel ruimte en zijn de prijzen ook acceptabel."

Volgens Terpstra is het ook goed om naar die gebieden te kijken als woonopties, maar hij stelt dat er ook gebouwd moet worden. "En dan niet alleen binnenstedelijk maar ook buiten de stad moet gebouwd worden. Het is goed om daar waar ruimte is te kijken of je het aanbod op de woningmarkt kunt vergroten."

Ster advertentie
Ster advertentie