Binnenland
BNNVARA

Wetransfer gaat aan de haal met jouw bestanden

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetransfer gaat aan de haal met jouw bestanden

Via WeTransfer kunnen wereldwijd miljoenen gebruikers bestanden versturen. Zonder kosten en zonder moeite. Maar, sinds kort zijn de kleine lettertjes veranderd: vanaf nu krijgt de verzenddienst alle rechten om de bestanden die je via WeTransfer verstuurt, te gebruiken voor commerciële activiteiten. De hoogste tijd om het platform de rug toe te keren, legt internetpionier Marleen Stikker uit in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

WeTransfer biedt een van de oudste services aan die het internet kent, namelijk: het besturen van (grote) bestanden. Jarenlang werkte dit probleemloos, maar nu is er iets veranderd bij het Nederlandse bedrijf. "De licentievoorwaarden waren veranderd en dat zou dan per augustus ingaan", zegt Stikker. "Eerst stond daar dat alle bestanden die je via de service verstuurt, dat zij daar de rechten op krijgen om dat te mogen gebruiken. En ook om de bestanden te gebruiken voor het trainen voor AI."

AI trainen

Volgens Stikker is het raar als WeTransfer de inhoud van jouw bestanden mag lezen, en vervolgens mag toe-eigenen. Maar dat heeft dus vooral te maken met het trainen van AI door het platform. "Als een bedrijf iets met AI doet of AI traint, ben je meer waard", zegt Stikker. Daarom schieten de AI-initiatieven als paddestoelen uit de grond. Of beter gezegd, het overwoekerd de boel als Japanse duizendknoop en is niet zomaar weg te krijgen.

"Het is volslagen onzinnig", aldus Stikker. "Als het inhoud is die van jouzelf is, dan zou je nog kunnen denken 'leuk, dat mogen ze gaan gebruiken'. (...) Daar heb je nog rechten over. Maar, heel veel bestanden zijn helemaal niet van jouzelf, dat zijn dingen die je doorstuurt, bijvoorbeeld vanwege werk. (...) Dus je hebt zelf helemaal geen rechten op de inhoud. Dus wat je doet is mensen in de positie brengen dat zijzelf rechten schenden van mensen van wie zij de content hebben gebruikt."

Licentievoorwaarden

Stikker vervolgt: "Iedereen zegt nu: niet meer gebruiken, want dit is onbetrouwbaar. Ik zou sowieso Wetransfer vermijden. Ze zeggen dan nu niet meer expliciet dat ze het gaan gebruiken voor het trainen van AI. Maar de licentievoorwaarden gaan er nog steeds vanuit dat ze toegang tot die data mogen hebben."

De aandeelhouders proberen het spel mee te spelen. Oftewel: ze proberen eerst alles te doen wat voor hun van belang is, en kijken later of er wetten zijn die hen in de weg zitten, zegt Stikker. En de rechtszaken die over dit soort dingen worden aangespannen, zijn kostbaar en duren lang.

Het Wilde Westen

"Het is het Wilde Westen, dit is vuil spel, of maffiapraktijken, ik weet niet precies hoe je het wil noemen", zegt Stikker. "We zijn met gemak bedrijven gaan vertrouwen." Wat bij de vorige eigenaar van Wetransfer niet gek was: die hield zich aan de regels van het beschermen van intellectueel eigendom. Dat is onder de nieuwe eigenaren (sinds 2024) een ander verhaal.

Kortom: we moeten volgens Stikker gebruik maken van een alternatief. Van een bedrijf dat dezelfde diensten aanbied, maar dan zonder verdienmodellen. Op de site van European Alternatives is dat te vinden. Bovendien moeten we volgens Stikker ons elke keer de vraag stellen: "Is dit bedrijf wel betrouwbaar?"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie