Binnenland
NOS

Dreigend drinkwatertekort: 'We zijn minder zuinig geworden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dreigend drinkwatertekort: 'We zijn minder zuinig geworden'

Er dreigt in 2030 een tekort aan drinkwater in het hele land. Om dat te voorkomen moeten snel maatregelen worden genomen, schrijft het RIVM in een rapport. Dit omdat er nu al in de zomer drinkwatertekorten zijn.

Volgens drinkwaterspecialist van het RIVM Robin van Leerdam zijn er nu al een aantal provincies in Nederland waar tekorten zijn. "Groningen, Overijssel en het westen van Zuid-Holland", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "We zien de laatste vijf jaar een stijging in de drinkwatervraag. Niet alle drinkwaterbedrijven zijn al zover dat ze hun voorraden vergroot hebben."

Volgens Van Leerdam heeft het te maken met droogte. "In de droge zomers zien we dat er extra drinkwater wordt gebruikt, maar ook door het jaar heen zien we dat mensen meer gebruiken. We lijken de laatste jaren minder zuinig geworden met drinkwater."

De bevolking is in die jaren ook gegroeid, maar daar heeft het niet per se mee te maken, zegt Van Leerdam. "Er is inderdaad een lichte bevolkingsgroei, maar het opvallende is dat in de vijftien jaar vóór de stijging het drinkwaterverbruik in Nederland stabiel was. Terwijl er toen ook bevolkingsgroei was. We zijn de laatste jaren per persoon meer drinkwater gaan verbruiken."

Tuin sproeien

De belangrijkste oorzaak van dat tekort is toch wel de droge zomers, weet de drinkwaterspecialist. "Mensen die hun tuin sproeien, misschien wel vaker in bad gaan. We zijn minder zuinig en hebben minder op ons netvlies dat het nodig is om zuinig aan te doen." Toch hoeven we ons op dit moment nog geen zorgen te maken dat er straks geen water meer uit de kraan gaat komen. "Maar we moeten voorkomen dat we ons daar over een paar jaar wél zorgen om moeten maken."

"En", vervolgt hij, "in de afgelopen jaren is het wel voorgekomen dat de waterdruk op een aantal plekken minder werd. Dat is het eerste teken aan de wand."

Water opvangen

Volgens Van Leerdam is een belangrijke oplossingsrichting het water 'dat in Nederland aanwezig is, langer vasthouden'. "Nu is het systeem zo ingericht dat water zo snel mogelijk wordt afgevoerd richting grote rivieren en uiteindelijk richting zee. We moeten het langer vasthouden, zodat watergebruikers er baat van kunnen hebben."

In België is het opvangen van regenwater verplicht, iets dat ook in Nederland zou kunnen werken, denk Van Leerdam. "Als het op grote schaal zou gebeuren, zou het zoden aan de dijk kunnen zetten. We zien in Vlaanderen dat daar significant minder kraanwater wordt gebruikt dan voor het verplicht werd om regenwater op te vangen. Het lijkt me zeker goed om te onderzoeken of dat ook in Nederland kan."

Robin van Leerdam over drinkwatertekort

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie