Buitenland
VPRO

De bodem van de wereldwijde watervoorraad is in zicht

foto: Valentine CHAPUIS / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De bodem van de wereldwijde watervoorraad is in zicht

Door verspilling, vervuiling en klimaatverandering staat de watervoorraad wereldwijd onder druk. Er wordt gevreesd voor een nog groter tekort aan schoon drinkwater. En dus organiseren de Verenigde Naties voor het eerst in bijna vijftig jaar een grote conferentie over water. "We hebben nog nooit zo weinig grondwater tot onze beschikking gehad en wat we hebben raakt steeds meer vervuild en zouter", vertelt de Nederlandse speciale gezant bij de VN in New York Henk Ovink in Bureau Buitenland.

De bodem van de wereldwijde watervoorraad is in zicht

Ovink onderstreept dat waterzekerheid van groot belang is voor ons voedsel, onze industrie en ons leven. Ook Europa heeft de laatste jaren te maken gehad met extreme droogtes en overstromingen. "Het opraken van onze watervoorraad kun je niet alleen aan klimaatverandering weiden. Dat is ook omdat wij te veel water gebruiken. En dat is eigenlijk niet nodig", ziet Ovink. Tijdens de conferentie in New York wordt er daarom gekeken naar manieren waarop we zuiniger kunnen omgaan met water en de waarde van water beter leren waarderen.

Hoewel Ovink optimistisch is over de VN-conferentie, begrijpt hij de scepsis die er bestaat over de naleving van deze watertop. "The proof of the pudding is in the eating. We moeten het wel waar maken", vertelt Ovink. Maar waar er bij het klimaat een akkoord is gesloten, kent water nog geen dergelijk akkoord. "We doen het langs de weg van afspraken die we kunnen realiseren, omdat overheden en het bedrijfsleven echt willen investeren in die afspraken. Concrete afspraken die nu het verschil maken voor bedrijven, gemeenschappen en overheden in de hele wereld, zijn echt de belangrijkste basis om te veranderen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie