Binnenland
NTRPowNed

Grote gevolgen rond de IJssel door de droogte. 'Alles staat in de overlevingsstand'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote gevolgen rond de IJssel door de droogte. 'Alles staat in de overlevingsstand'

Door de droogte van de afgelopen weken is de waterstand van de Nederlandse rivieren tot een ongebruikelijk laag punt gedaald. Op en rond de IJssel zijn de gevolgen groot, voor mens en natuur. De scheepvaart ondervindt grote hinder; schepen kunnen minder zwaar beladen varen en een inhaalverbod zorgt voor files op de rivier. 5 Dagen staat deze week rond de IJssel in Zutphen.

5 Dagen... langs de IJssel

Fransje Immink woont sinds begin dit jaar met haar gezin op de MS Johannes in Museumhaven, Zutphen. Het lage waterpeil levert er bizarre plaatjes op vertelt ze. "In de haven komt het water nog maar tot de enkels. We dachten we kopen een boot want het water komt, maar het water is weg."

De historische binnenvaartschepen kunnen al maandenlang de haven niet in of uit. Dat trok een streep door een bijzonder plan; naar haar vader in Amsterdam varen, die daar in een verzorgingstehuis zit, om hem een eerste en waarschijnlijk laatste blik te gunnen op haar huis.

'Alles staat in de overlevingsstand'

Ook de boeren kampen met mislukte oogsten en hebben de koeien op stal. Voor boer Jan Willem Breukink, wiens melkveehouderij deels in de uiterwaarden van de IJssel bij Brummen ligt, is de lage waterstand van de IJssel funest. Zijn land is gortdroog, de tarweoogst is mislukt. "Om de winter door te komen, moet er voer ingekocht worden."

Om verdere schade aan de uitgedroogde bodem te voorkomen staan de koeien al drie weken op stal en zelfs de regenwormen liggen op apegapen. "Alles staat in de overlevingsstand", aldus Breukink. Hij werkt volgens een natuur-inclusieve methode en pleit er voor om een weerbaarder systeem te creëren waardoor we beter met weersextremen als deze droogte kunnen omgaan. "Meer samenwerken in plaats van elkaar te bevechten."

Vissen komen vast te zitten

De schade aan het land van Jan Willem staat niet op zichzelf. De vissen komen vast te zitten in poelen rond de rivier en worden al wekenlang massaal door vrijwilligers overgezet in de IJssel. Sportvissers Bianca Valk en Hans van Til zetten al duizenden vissen met de hand over uit droogvallende zijtakken van de rivier, kolken en poelen terug in de IJssel.

Schade aan woningen

En ook de woningen rondom de IJssel moeten het ontgelden. Architect Silvester van Veldhoven kocht een aantal jaar geleden de monumentale stoomwasserij De IJsselstroom, maar ziet die nu door de droogte langzaam verzakken. De scheuren knallen in de muren. Nu wordt hij door gemeente, Rijkswaterstaat en het Waterschap van het kastje naar de muur gestuurd en is hij de wanhoop nabij.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie