Binnenland
KRO-NCRV

Verdriet en veerkracht: zo krabbelen ouderen weer op in coronatijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verdriet en veerkracht: zo krabbelen ouderen weer op in coronatijd

Deze week zocht Spraakmakers-verslaggever Roy Heerkens ouderen op door heel Nederland. Voor sommige ouderen komt het leven weer wat op gang na een vaccinatie, voor anderen overheerst verdriet omdat ze iemand verloren of angst voor de gezondheid.

Het meest mist Kees zijn vrouw. Ze leed aan dementie en overleed tijdens de eerste coronagolf in het verpleegtehuis. "Ik wist dat het fout zou gaan omdat ik niet bij haar mocht zijn. Ze begreep niet wat er aan de hand was. Waarom kwam ik niet? Wat is er aan de hand met die mondkapjes?"

Bovenop de rouw heeft Kees een schuldgevoel. "Op het moment dat ze me nodig had, kon ik haar niet helpen." Luister naar het gesprek met Kees:

Verhalen van Spraakmakers: Ouderen in coronatijd - deel 1

"We hebben veel verlies geleden", vertelt Lianne, een verpleeghuisarts in Veghel. Doodgaan hoort erbij, "maar het is de manier waarop die ons zo geraakt heeft. Als dat niet kan met je geliefden nabij, dat is dat niet waardig. Zo wil je geen afscheid nemen."

Langzaam maar zeker gaat het verpleeghuis weer open. "Door de vaccinaties gaat het weer meer naar sámen leven." Luister naar de reportage vanuit het verpleeghuis waar bewoners vertellen over hun angsten en herstellen na corona, maar ook over hoe er weer gekaart kan worden:

Verhalen van Spraakmakers: Ouderen in coronatijd - deel 2

Het coronavirus is vooral gevaarlijk voor mensen die toch al een kwetsbare gezondheid hebben. Onder die groep heerst angst om de deur uit te gaan, en dat komt niet ten goede van de gezondheid. "Je ziet mensen fysiek en mentaal achteruit gaan."

Luister naar de reportage vanuit een huisartsenpraktijk in Amstelveen:

Verhalen van Spraakmakers: Ouderen in coronatijd - deel 3

In Loon op Zand werd de eerste coronapatiënt in Nederland gesignaleerd. Hoe gaat het in die gemeente met ouderen?

Psycholoog Frans meldde zich aan als vrijwilliger om met eenzame ouderen te praten. Voor Simona was het een grote opluchting om een keer over haar verdriet te kunnen vertellen. "Ik was al een beetje somber en toen mocht ik niet meer gymmen en zwemmen. En mijn kinderen wonen in het buitenland. Dan voel je je wel eenzaam."

Verhalen van Spraakmakers: Ouderen in coronatijd - deel 4

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie