Binnenland
KRO-NCRV

Winters worden steeds natter: 'Als de dijken breken, is het pas echt een ramp'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Winters worden steeds natter: 'Als de dijken breken, is het pas echt een ramp'

Storm Henk maakte van het begin van 2024 gelijk een natte bedoening. Bovendien was het afgelopen jaar het natst gemeten jaar. Moet Nederland zich hierbij neerleggen? "Als de dijken breken, is het pas echt een ramp", zegt Pier Vellinga, emeritus-hoogleraar klimaatverandering en maatschappelijke implicaties, bij Spraakmakers.

Veel natter

De enorme regenval zorgt bij velen voor grote irritaties, maar dit is waar we ons op moeten voorbereiden de komende winters, zegt Vellinga. "Dit hadden we toch voorspeld 30 jaar geleden? De winters worden veel natter", aldus de emeritus-hoogleraar. "We moeten ons permanent aanpassen." Vellinga waarschuwt ook voor komende winters. "Er komt nog twee graden bij, ook als we helemaal duurzaam worden."

Ramp

"Als de dijken breken, is het pas echt een ramp", zegt Vellinga. De emeritus-hoogleraar vertelt dat "30 tot 40 procent" van onze dijken niet aan de norm voldoen. "Het kan dus misgaan", zegt Vellinga. "Die gemalen móéten pompen om ervoor te zorgen dat het land droog blijft", voegt weervrouw Helga van Leur daaraan toe. "Welke keuzes maak je nu om te zorgen dat je er later minder last van hebt?"

'Gewoon accepteren'

Volgens Van Leur moeten we het "gewoon accepteren" en ons eraan aanpassen. "De invloed van het weer wordt des te groter", aldus de meteoroloog. "Het zijn uitschieters die je veel meer gaat krijgen." Daarmee doelt Van Leur op korte periodes van kou en korte periodes dat het "heel warm" zal zijn. "Aanpakken, aanpassen en accepteren."

Wennen

Vellinga adviseert een goede regenbroek te kopen en te "wennen" aan dit weer. "We hebben een waterdicht velletje", voegt hij eraan toe. "Gewoon gaan met die banaan", zegt Van Leur. "Je kunt er heel kwaad om worden, maar de regen gaat niet stoppen", zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Science.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie