Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Komend kabinet cruciaal voor klimaatomslag: 'Je kunt mooier en gezonder Nederland terug krijgen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komend kabinet cruciaal voor klimaatomslag: 'Je kunt mooier en gezonder Nederland terug krijgen'

De afspraak voor Nederland is helder: in 2050 moet ons land klimaatneutraal zijn. Maar voordat het zover is moet er nog veel gebeuren, dus is er volgens klimaatwetenschapper Heleen de Coninck voor het komende kabinet geen reden om achterover te leunen. "Je ziet dat de ombouw van Nederland nog te langzaam gaat."

Denkend aan Holland: Heleen de Coninck over het klimaat

Video niet beschikbaar

Hoewel 2050 ‘pas’ over een dikke zesentwintig jaar op de stoep staat, moeten volgens Heleen de Coninck de grootste stappen al na 2030 gezet worden. "Maar we hebben een forse industriesector, ongeveer de helft van ons energieverbruik gaat daarheen", aldus De Coninck. "Je kunt daarbij de vraag stellen of we bijvoorbeeld zoveel willen blijven vliegen. Die sector is nu helemaal fossiel. En wil je het ombouwen ben je daar zo ongelofelijk veel elektriciteit nodig. Om een beeld te geven: de Noordzee is te klein om het aantal windmolens die daarvoor nodig zijn kwijt te kunnen."

Eerlijke transitie

Nederland is nu bezig deze vorm van industrie deels af te bouwen. Daarvoor moet onderhandeld worden met de bedrijven, zoals bijvoorbeeld TATA Steel. Volgens De Coninck is het belangrijk om deze transitie zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. "Dus de mensen die ermee te maken hebben moeten een stem krijgen hierin", stelt De Coninck, doelend op zowel het bedrijf als de omwonenden. "Ik vind het mooi om te zien dat de vakbonden de bedrijven achter hun broek zitten om te verduurzamen. Het lijkt wel alsof zij beter doorhebben dat het bedrijf alleen zo toekomst heeft, dan de directies."

'Zowel urgentie als bewustzijn groeit'

De Coninck, klimaatwetenschapper aan de TU Eindhoven en de Radboud Universiteit Nijmegen, ziet dat de urgentie voor een klimaatomslag toeneemt en ook het bewustzijn groeit. "Maar tegelijkertijd zie je dat de ombouw van Nederland nog te langzaam gaat", merkte ze op. Voor het nieuwe kabinet is het dan ook cruciaal om snelle en vooral goede beslissingen te nemen. "Wat we als wetenschappers vaak zeggen is: je kunt echt een mooier en gezonder Nederland terug krijgen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie