Buitenland
VPRO

Wie trekt de portemonnee voor het klimaat?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie trekt de portemonnee voor het klimaat?

Donderdag start in Parijs de 'Summit for a New Global Finance Pact'. Regeringsleiders, NGO's en prominenten uit de private sector komen bij elkaar om over de ontwikkeling van het mondiale Zuiden te spreken. Het belangrijkste punt op de agenda: wie draait op voor de kosten van klimaatverandering wereldwijd? "Het mondiale Noorden zal schulden van het mondiale Zuiden moeten kwijtschelden", stelt Sara Murawski van Sustainable Finance Lab in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Volgens onderzoeker Murawski is klimaatfinanciering het belangrijkste thema bij de bijeenkomst later deze week in Parijs. "Hoewel klimaatverandering een wereldwijd probleem is, is de solidariteit tussen landen in het aanpakken van de klimaatcrisis ver te zoeken", stelt zij.

"Landen als Bangladesh, Pakistan en Sub-Sahara Afrika worden het hardst geraakt door de gevolgen van klimaatverandering, maar hebben weinig investeringsruimte. Pakistan stoot 0,4 % uit van de wereldwijde CO2-uitstoot en heeft een klimaatschade van 30 miljard dollar. Dat is gigantisch als je naar het BBP kijkt", vertelt de beleidsadviseur van Sustainable Finance Lab.

Voorstel

"Het mondiale Noorden heeft de verantwoordelijkheid om ontwikkelingslanden te helpen bij het herstelen van klimaatschade, het aanpassen aan klimaatverandering en het tegengaan van uitstoot", stelt Murawski. Om dit mogelijk te maken moeten rijkere landen de schulden van ontwikkelingslanden kwijtschelden en onder gunstige voorwaarden nieuwe leningen afgeven.

Eén van de voorstellen die in Parijs op tafel ligt, is de inzet van speciale trekkingsrechten (SDR's) van het IMF voor klimaatinvesteringen. "Hierdoor kunnen arme geld lenen voor de groene transitie", vertelt Murawski.

Minister van financiën Sigrid Kaag is aanwezig bij de New Global Finance Pact summit. "Als voorzitter van de internationale groep van ministers van financiën voor klimaatactie heeft Kaag een belangrijke rol op de top." Toch verwacht Muraski geen concrete afspraken na afloop. Al zullen de uitkomsten wel gebruikt worden bij de volgende bijeenkomsten van de G7, de G20 en ook de Klimaattop.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie