Beveiliging van bedreigde mensen moet beter: 'Probleem is alleen maar groter geworden'
- Nieuws
- Beveiliging van bedreigde mensen moet beter: 'Probleem is alleen maar groter geworden'
De beveiliging van mensen die ernstig worden bedreigd moet beter worden geregeld. De betrokken diensten kunnen het werk niet aan, hebben te weinig zicht op mogelijk gevaar en er is geen overzicht van alle ingezette beveiligingsmaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Gertjan Bos, die door het demissionair kabinet was gevraagd te onderzoeken hoe het bewaken en beveiligen in Nederland loopt.
De problemen zijn niet nieuw. "Eigenlijk is er de afgelopen 15 jaar niets veranderd", zegt Rico Briedjal in Nieuws en Co. Hij werkte bij de DKDB, de dienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van prominente personen. "Dezelfde problematiek die er toen was, die heerst er nu ook. Alleen is het probleem groter geworden."
Beveiliger Rico Briedjal in Nieuws en Co
De afgelopen jaren is het aantal mensen dat langdurige beveiliging nodig heeft, sterk toegenomen. Hoeveel mensen er op dit moment in Nederland beveiligd worden, vermeldt het rapport niet. Vorig jaar sprak het OM van een verdrievoudiging van het aantal zaken.
De verwachting is dat het aantal mensen met beveiliging de komende jaren verder zal toenemen. Politici worden in toenemende mate bedreigd via sociale media. Ook kan de strijd tegen georganiseerde misdaad leiden tot nog meer geweld tegen de "bovenwereld", zoals eerder advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries werden doodgeschoten.
Communicatie
Uit het onderzoek blijkt verder dat er heel veel diensten betrokken zijn bij het bewaken en beveiligen van mensen en objecten. Die samenwerking loopt niet altijd goed en niemand heeft goed landelijk overzicht over alle beveiligingsmaatregelen.
Dat klinkt voor Briedjal niet als iets nieuws. "In de periode dat ik bij de overheid heb gewerkt, was de communicatie binnen verschillende diensten altijd al een heel groot probleem: van inlichtingeninformatie en politie-informatie, tot informatie die door verschillende afdelingen niet gedeeld werden."
Daarom pleit de onderzoekscommissie voor één landelijke dienst die toezicht houdt op alle beveiligingsmaatregelen. Binnen die dienst moet informatie gedeeld worden over actuele dreigingen, lopende casussen en over de beschikbaarheid van personeel. Nu ontbreekt dat overzicht.
'Keten verbreden'
De instanties die zich bezighouden met beveiliging zijn volgens het rapport "onvoldoende uitgerust om de huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden". Vooral bij de politie en de marechaussee zijn personeelstekorten.
Een manier om de beveiliging te verbeteren is volgens Briedjal het inzetten van beveiligers van particuliere beveiligingsbedrijven. "Wat ze moeten doen is kijken hoe ze de keten kunnen verbreden." Dat is ook een van de conclusies van het rapport.
Hoewel het demissionair kabinet geld heeft uitgetrokken voor extra personeel, is volgens de commissie meer nodig om het beveiligingsstelsel overeind te houden. De onderzoekers stellen voor om particuliere beveiligingsbedrijven in te zetten, bijvoorbeeld om de wacht te houden, voorverkenningen te doen of camerabeelden te bekijken.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.