Politiek
NOS

Zware beveiliging voor premier Rutte door dreiging uit criminele hoek

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware beveiliging voor premier Rutte door dreiging uit criminele hoek

Demissionair premier Rutte wordt extra zwaar beveiligd omdat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering door de georganiseerde misdaad. Dat schrijft De Telegraaf en wordt door bronnen aan de NOS bevestigd. NOS Justitie redacteur Remco Andringa In het Radio 1 Journaal: "In de buurt van Rutte zijn verdachte types gezien."

Demissionair premier Mark Rutte wordt zwaar beveiligd: 'Er zijn verdachte types in zijn buurt gezien.'

Het is een vast patroon in zaken rond de georganiseerde misdaad, legt Andringa uit. ''Om te bepalen wat het beste moment is om toe te slaan. Je komt dat in bijna iedere liquidatiezaak tegen.'' Het zou ook bij de moord op Peter R. de Vries gebeurd zijn. ''Dat in de gaten houden zou dus nu mogelijk ook aan de hand zijn geweest bij Rutte, dan gaan natuurlijk alle alarmbellen af.''

Spotters zijn in de criminele wereld personen die verkennen hoe een aanslag of ontvoering het best kan worden aangepakt, zodat een plan kan worden opgesteld.

Spotters in het Marengo-proces

In 2019 werd advocaat Derk Wiersum vermoord, dit jaar misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Beide moorden worden in verband gebracht met het Marengo-proces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi en in beide zaken zouden bij de voorbereiding spotters zijn ingezet.

Na de moord op Derk Wiersum zijn voor tientallen personen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Bronnen meldden aan de NOS dat twintig tot dertig mensen extra werden beveiligd. Het ging onder meer om rechters en officieren van justitie die betrokken zijn bij het proces tegen Taghi of zaken die daaraan gerelateerd zijn.

Zichtbaar en onzichtbaar

De Telegraaf heeft contact gehad met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Dat is de instantie die een eventuele dreiging tegen de premier moet onderzoeken. "Over veiligheidssituaties en beveiligingsmaatregelen doen we nimmer uitlatingen", zei een woordvoerder tegen de krant.

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wil niet ingaan op de zaak. De extra beveiliging zou bestaan uit zichtbare en onzichtbare maatregelen. Bij een serieuze dreiging kan dat betekenen dat het beoogde doelwit dag en nacht zwaarbewapende politiemensen om zich heen heeft.

De plaatsen waar hij heengaat worden vooraf in kaart gebracht en uitgekamd op mogelijke gevaren.

Rutte nos

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie