Binnenland

Hoofdredacteur Omroep Brabant: 'We hebben een abonnement op de beveiligingsdienst'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdredacteur Omroep Brabant: 'We hebben een abonnement op de beveiligingsdienst'

Bij Omroep Brabant hebben journalisten en cameramensen geregeld te maken met bedreiging, geweld en intimidatie. "We hebben inmiddels een abonnement op de beveiligingsdienst." Dat zegt hoofdredacteur Renzo Veenstra in het Mediaforum van Spraakmakers.

'Hij werd nog nét niet in elkaar geslagen'

"We hebben vorige week nog een week lang dag en nacht twee man bewaking voor de deur gehad vanwege bedreiging”, vervolgt Renzo Veenstra. "De week daarvoor is een cameraman tijdens het filmen bedreigd. Er stopte een auto met twee mannen die hem nog net niet in elkaar sloegen, maar de camera is wel vernield."

Volgens Veenstra is dit een realiteit waarmee ook zijn regionale omroep te maken heeft. "Het is nog net niet aan de orde van de dag, maar het is inmiddels wel common sense geworden hier."

Molotovcocktail door het raam

In het Mediaforum reageren vakgenoten op het nieuws dat er bij de Groningse journalist Willem Groeneveld afgelopen nacht een molotovcocktail door het raam is gegooid.

De NOS meldt dat Groeneveld vaker slachtoffer is geweest van intimidatie. Twee jaar geleden werden er stenen door de ramen van zijn huis gegooid nadat hij een reeks kritische artikelen over huisjesmelkers en verhuurders had geschreven.

'Politie moet hier prioriteit aan geven'

"Het is met geen pen te beschrijven dat wanneer je je werk doet als journalist, je zomaar op straat wordt doodgeschoten of dat er een brandbom door je ruit gaat", zegt Paul Römer. "De politie moet hier prioriteit aan geven", zegt de directeur radio en televisie bij Talpa.

Römer kwalificeert de daad als een moordaanslag. "Je huis had kunnen afbranden, de gevolgen zijn niet te overzien." Volgens hem moet er hard worden ingegrepen. "Als je dit in je hoofd haalt dan moet je met 100 procent zekerheid de lik ingaan."

Het Mediaforum met Paul Römer en Renzo Veenstra

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie