Binnenland
BNNVARA

Stroomkabel dwars door meest biodiverse stuk Waddenzee gepland

foto: Vroege Vogels/ Karla Leeftinkfoto: Vroege Vogels/ Karla Leeftink
  1. Nieuwschevron right
  2. Stroomkabel dwars door meest biodiverse stuk Waddenzee gepland

Er moet een stroomkabel tussen een nieuw windpark op de Noordzee worden getrokken naar de Eemshaven. De route van die kabel blijkt precies door de meest biodiverse stukjes Waddenzee te lopen. "Als je plannen gaat maken in zo'n belangrijk natuurgebied als de Waddenzee, kijk dan éérst naar wat kan vanuit het oogpunt van de natuur", zegt hoogleraar kustecologie Tjisse van der Heide in Vroege Vogels.

Eind deze maand neemt staatssecretaris Yesilgöz van klimaat een besluit over de route van een stroomkabel die van een nieuw windpark op de Noordzee naar Eemshaven moet worden getrokken. Haar voorganger Wiebes had al zijn voorkeur uitgesproken voor een route door de oostpunt van Schiermonnikoog, en vervolgens naar de Groningse kust, maar die blijkt precies door de meest rijke stukken van de Waddenzee te lopen. Dat schrijft hoogleraar kustecologie Tjisse van der Heide in een rapport dat hij donderdag aan de Kamercommissie voor klimaat presenteert.

Een lijn van mosselbank naar mosselbank

Van der Heide is onderzoeker op het NIOZ, Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, op Texel en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Toen hij hoorde van de plannen voor de stroomkabel door de Waddenzee, heeft hij met collega's een kaart gemaakt van het bodemleven op het wad. Op die kaart tekende hij ook de mosselbanken en zeegrasveldjes en wat blijkt: de route die de stroomkabel volgens het kabinet zou moeten volgen, loopt precies door de meest biodiverse stukjes Waddenzee, bijna van mosselbank naar mosselbank.

foto: © Tjisse van der Heide, RUG/NIOZ

Stroomkabel en biodiversiteit op het wad

Wantij trekt mossels en ingenieurs

Eigenlijk is Van der Heide niet eens verbaasd over de uitkomst van zijn onderzoek. De ingenieurs willen hun kabel immers het liefst in de meest luwe stukken van het wad, achter en eiland leggen. Op dat zogenoemde wantij is de stroming het minst sterk. Maar daarom trekt die plek ook juist veel bodemleven, zoals mosselbanken.

Kijk éérst naar de natuur

Komende donderdag presenteert van der Heide zijn bevindingen aan de Tweede Kamercommissie voor klimaat. Hij heeft een helder advies voor kabinet en parlement: "Als je plannen gaat maken in zo'n belangrijk natuurgebied als de Waddenzee, kijk dan éérst naar wat kan vanuit het oogpunt van de natuur en bedenk dán pas waar je een eventuele kabel zou kunnen leggen. Nu staat de wens van de ingenieurs op de eerste plaats en dat is de omgekeerde wereld in Werelderfgoed Waddenzee."

Stroomkabel door de Waddenzee

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie