Binnenland

Zoutwinning onder Waddenzee is in strijd met vergunning

BNNVARA
foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoutwinning onder Waddenzee is in strijd met vergunning

Het Duitse bedrijf Esco, eigenaar van Frisia zout in Harlingen, is begonnen met het winnen van zout onder de Waddenzee. Frank Petersen van de Waddenvereniging vertelt in Vroege Vogels dat dit niet gebeurt volgens de vergunning die het bedrijf heeft gekregen, met alle gevolgen van dien.

Door deze zoutwinning onder de Waddenzee dreigt extra bodemdaling, waarvan de effecten op het waddenzeeleven ook nog eens slecht worden gemonitord. Dat zeggen onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ.

Mislukte boring

Frisia heeft toestemming gekregen om onder vier verschillende punten zout te winnen. "Omdat het aanboren van het eerste punt is mislukt, wil het bedrijf nu onder het tweede punt twee keer zoveel zout omhoog halen", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. "Daardoor zal op die plek de bodem extra gaan dalen." Het bedrijf heeft zelf al becijferd dat er tot een meter bodemdaling boven de winpunten kan optreden.

Frank Petersen, Waddenvereniging. Bron: Rob Buiter

Put vult zich wel weer

Op zichzelf lijkt bodemdaling op dit moment niet eens een groot probleem in de Waddenzee. Er komt op dit moment met ieder getij immers meer dan genoeg zand en slib de Waddenzee binnenstromen. Een 'kuil' boven een zoutwinpunt zal zich dus waarschijnlijk snel weer vullen met nieuw zand of slib.

"Maar de ene bodem is de andere niet", waarschuwt wadvogelonderzoeker Allert Bijleveld van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het NIOZ. "Als de bodemsamenstelling verandert, zal ook het bodemleven veranderen, en daarmee het vogelleven op die plek."

Hand aan de kraan

Frisia zegt 'met de hand aan de kraan' te gaan boren, zodat de winning stopgezet kan worden als het misgaat. Maar ook daar heeft Bijleveld zijn twijfels bij. "In de Milieu Effect Rapportage is afgesproken dat Frisia alleen langs de randen van het wad op de vogels hoeft te letten, maar daar komen vogels bijeen uit veel meer gebieden dan het zoutwingebied alleen."

"Ook wordt er niet of nauwelijks naar eventuele verandering van het bodemleven gekeken. En dat terwijl ons instituut die informatie zo op de plank heeft liggen. Wij bemonsteren ieder jaar alle droogvallende platen in de hele Waddenzee, dus Frisia hoeft maar bij ons aan te kloppen voor die informatie", aldus Bijleveld.

Allert Bijleveld, NIOZ. Bron: Rob Buiter

Oproep

Op 11 november staat een algemeen overleg gepland in de Tweede Kamer over de vergunning voor Frisia / Esco. De waddenvereniging roept de verantwoordelijk ministers Wiebes en Schouten op om nog eens goed naar de afspraken te kijken. "De Waddenzee is nota bene werelderfgoed. Daar moet je dit soort riskante activiteiten gewoon niet willen", aldus Petersen van de Waddenvereniging.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie