Binnenland
BNNVARA

2024 is het jaar van de huismus

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 2024 is het jaar van de huismus

Na de wilde eend, de merel en de scholekster is er weer een nieuwe soort verkozen tot vogel van het jaar. In 2024 gaat de huismus er met de eer vandoor. Zoals elk jaar lag de keus bij vogelbescherming en SOVON vogelonderzoek. In Vroege Vogels vertelt Roos Reinartz, van SOVON, alles over dit kleine bruine stadsvogeltje.

De huismus is een ultieme stadsvogel. In alle buitenwijken van grote steden, maar ook in stedelijke gebieden rond de Veluwe, komt hij heel veel voor. Het is een vrij honkvaste vogel. Zijn hele leven brengt hij door op ongeveer 1 vierkante kilometer. Dus als je huismussen in je buurt hebt, is de kans groot dat dit telkens dezelfde zijn.

Jaar van

De soort van het jaar is vaak een vogel die het slecht heeft. In 2021 was het de merel, die last had van het usutuvirus. Ook de scholekster, de vogel van 2023, is een vogel die hard achteruitgaat. "De huismus is sinds de jaren 80 ook flink achteruitgegaan. Maar, de laatste jaren lijkt hij weer op te krabbelen", zegt Reinartz. "Wij denken wel dat het nog beter zou kunnen, vandaar dat we dit jaar extra aandacht aan de huismus besteden."

Waar huist de mus?

Ook dit jaar kunnen mensen thuis iets doen voor de vogel van het jaar. In januari vindt bijvoorbeeld, net zoals elk jaar, weer de tuinvogeltelling plaats. Dit is een belangrijke bron van informatie over het voorkomen van de huismus. Maar waar de organisatoren van 'vogel van het jaar' ook benieuwd naar zijn, is waar de huismussen broeden.

Het vermoeden is namelijk dat het leefgebied van de huismus iets verbeterd is door de toename van natuurinclusief bouwen en het ophangen van nestkastjes. "Maar om hier een beter beeld van te krijgen willen we meer informatie en foto’s verzamelen van broedende huismussen." Zo kan iedereen die wil meedoen aan het huismussenonderzoek. De actie Waar huist de mus begint in februari, wanneer ook het broedseizoen weer begint.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie