Binnenland
BNNVARA

Speurhond Dora beschermt de iepen van Amsterdam

foto: Roos Neuteboomfoto: Roos Neuteboom
  1. Nieuwschevron right
  2. Speurhond Dora beschermt de iepen van Amsterdam

Met maar liefst 30.000 iepen is Amsterdam echt een 'Iepenhoofstad'. Maar de bomen vormen ook een risico want als de dikrandtonderzwam de bomen aantast, kunnen deze makkelijk omwaaien. Maar nu is er een oplossing: speurhond Dora, een jonge Mechelse herder die opgeleid is om de zwam in een vroeg stadium op te sporen. Vroege Vogels ging met de speurhond op pad.

Speurhond iepen (03-03-23)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met zijn 30.000 iepen is het niet zo gek dat Amsterdam ook wel de Iepenhoofdstad wordt genoemd. De iep is sinds de 16e eeuw al aanwezig in onze hoofdstad. Het is een stevige boom die zich uitstekend thuis voelt in Amsterdam.

Ze zijn terug te vinden in veel parken en langs de wegen en grachten van de hoofdstad. De bomen zijn namelijk goed bestand tegen een hoge grondwaterstand, kunnen tegen luchtvervuiling en zijn in staat om met graafwerkzaamheden om te gaan. De iep is een typische Amsterdamse boom die onlosmakelijk is verbonden aan de stad.

Iepen worden bedreigd

Maar de iepen worden van verschillende kanten bedreigd. De dikrandtonderzwam die hond Dora kan ruiken, is weer een andere schimmel die verantwoordelijk is voor de bekende iepenziekte en verspreid wordt door de iepenspintkever.

De dikrandtonderzwam nestelt zich diep in de binnenkant van de boom en tast in vijftien tot twintig jaar de wortels van de boom aan. De zwam verandert deze in zachte pulp waardoor de boom zijn stevigheid verliest en het risico ontstaat van valgevaar.

Dora de speurhond

Voorheen kon deze schimmel pas in een laat stadium ontdekt worden als de 'vruchten' van de schimmel zichtbaar worden aan de buitenkant van de stam. Maar nu is er een oplossing: Dora de speurhond. Zij ruikt de zwam al in een heel vroeg stadium nog voordat die aan de buitenkant te zien is.

Middels zijn scherpe reukvermogen is Dora in staat om de zwam in iepen te kunnen detecteren. Na een intensieve hondentraining; dezelfde als politiehonden en speurhonden, is Dora opgeleid om de ziekte bij de bomen in een vroeg stadium te kunnen ontdekken. Middels deze proef met de jonge Mechelse herder Dora is de Gemeente Amsterdam in staat om vroegtijdig maatregelen te nemen en de bomen die aangetast zijn door de schimmel in de gaten te houden voordat ze omwaaien.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie