Binnenland
BNNVARA

Natuur in Suriname, één van de bosrijkste landen ter wereld, staat onder druk

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuur in Suriname, één van de bosrijkste landen ter wereld, staat onder druk

Suriname is één van de bosrijkste landen ter wereld. Ook de biodiversiteit van het Zuid-Amerikaanse land is groot en bijzonder. Maar door klimaatverandering, houtkap, en de winning van olie, goud en bauxiet, staat de natuur onder druk. Dat vertellen de Leidse hoogleraar akoestische ecologie Hans Slabbekoorn, en de Surinaamse wetenschappers Usha Satnarain en Iwan Molgo in Vroege Vogels.

Biodiversiteitstop Suriname (03-03-23)

Suriname is een van de groenste landen ter wereld: meer dan 90% van het land is bedekt met bossen. De diversiteit aan dieren en planten is gigantisch. Zoals de toekan, de klimlelie, de groenvleugelara, de groene boomboa, de brilkaaiman, de lederschildpad, de zwarte slingeraap, de vogelspin en de Guianadolfijn.

Kwetsbare natuur in Suriname

Niet alleen de biodiversiteit van Suriname is enorm groot, ook de bedreigingen van die kwetsbare natuur zijn fors. Zo is het land kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering. Bovendien wordt ‘de koning van het bos’, de jaguar, in zijn bestaan bedreigd door de jacht. Daarnaast nemen de bossen af door de ongebreidelde houtkap. En ook de winning van grondstoffen als olie, goud en bauxiet doen een duit een het zakje.

Sinds 2020 heeft Suriname nieuwe milieuwetgeving. Het doel van deze Milieu Raamwet is om in het land 'een evenwichtige balans te creëren tussen economische groei en milieubescherming'.

Symposium over diverse, bedreigde natuur

Een symposium in Leiden staat komende week in het teken van de diverse maar ook bedreigde natuur van Suriname. Het is een samenwerking tussen onderzoekers van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Universiteit Leiden.

Het symposium is een initiatief van de Leidse hoogleraar akoestische ecologie en gedrag Hans Slabbekoorn. Het is de start van een nieuwe samenwerking tussen de Nederlandse en Surinaamse Universiteit. Het doel is om kennis uit te wisselen en ook om het onderzoek naar de natuur in het Zuid-Amerikaanse land een zetje te geven.

Volgens Slabbekoorn liggen er in de collectie in Naturalis meer dieren en planten, dan in de natuurhistorische collecties in Suriname. Een van de sprekers op het symposium in Leiden is de Surinaamse wetenschapper Iwan Molgo. Hij doet onderzoek naar de plantendiversiteit van land. Zijn collega Usha Satnarain van de Anton de Kom Universiteit gaat een verhaal houden over de kustbescherming van Suriname.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie