Een maximumsnelheid op het fietspad? 'Geen slecht idee, maar niet dé oplossing'
- Nieuws
- Een maximumsnelheid op het fietspad? 'Geen slecht idee, maar niet dé oplossing'
Grote snelheidsverschillen van verschillende soorten fietsen zorgen steeds vaker voor ernstig letsel. Door het hoge aantal fietsongelukken overweegt het demissionaire kabinet drastische maatregelen. Zij heeft gemeenten nu toegestaan om te gaan experimenteren met een maximumsnelheid voor fietsers. Maar hoe denkt men verder over deze overweging en is dit dé oplossing? "Je verkeert met elkaar in het verkeer, dus je moet rekening met elkaar houden", zegt Willemijn Pomper, Veilig Verkeer Nederland, bij Spraakmakers.
Pomper, van Veilig Verkeer Nederland, vertelt dat zij veel meldingen binnenkrijgen over de situatie op fietspaden. "Het is veel drukker geworden op het fietspad, met mobiliteiten van verschillende snelheden."
Apart fietspad?
Pomper zegt dat het voor een kind lastig begint te worden om überhaupt deel te nemen aan het verkeer. "Je moet al die verschillende snelheden op het fietspad kunnen inschatten en ernaast ook nog eens op de rest van het verkeer kunnen letten. Dat wordt, door alle drukte, bijna onmogelijk."
Wim Bot, van de Fietsersbond, legt uit dat de drukte in combinatie met de snelheden een probleem op de fietspaden is. "Daar zijn fietspaden destijds niet op ingericht. Die zijn ingericht op de analoge fietsers." Hij vertelt dat fatbikes, speed pedelecs en überhaupt elektrische fietsen nu ook niet harder dan 25 kilometer per uur mogen. "Dan zou trapondersteuning moeten stoppen. Het probleem zit 'm dus in de handhaving aan de voorkant en de controle of e-bikes niet opgevoerd zijn." De fietsbond is niet per se vóór de maximum snelheid. "Al zou een maximumsnelheid het wel mogelijk maken dat ook die e-fietsers op analoge paden deel kunnen nemen." Een apart fietspad voor snellere fietsers zou er idealiter zijn, zo heeft men het probleem in Denemarken ook al opgelost, vertelt Bot. "Maar door te weinig ruimte in bestaand stedelijk gebied lijkt me dat lastig te realiseren."
Vrijheidsbeperking?
Volgens filosoof Dirk Jan Laan is het fietspad juist nog een vrije plek, waar niet zoveel restricties op worden gelegd als bij de autorijbaan. "Laten we dat koesteren in plaats van meer regels te maken. Laten we niet de autobestuurdersmentaliteit naar het fietspad verplaatsen."
"Mensen komen altijd met angst voor vrijheidsbeperking wanneer er nieuwe regels worden gemaakt", zegt Romana Vrede, schrijver, theatermaker en acteur. "Ik ben blij dat meer elektrische vervoersmiddelen en daardoor minder uitlaatgassen zijn. Maar het fietspad is géén experimentele omgeving. Het gaat nog steeds om veiligheid."
Verkeert met elkaar
"Het is geen slecht idee", zegt Pomper, Veilig Verkeer Nederland. Zij zegt dat het aanstellen van een maximumsnelheid geen volledige oplossing zou verzorgen voor de gevaren op het fietspad. "Maar het zou een combinatie van aanpassingen moeten zijn. We zijn niet tegen het aanpassen van de maximumsnelheid, maar daarnaast zouden paden breder moeten worden gemaakt en aanpassing van gedrag aangespoord moeten worden."
Pomper zegt dat men andere gebruikers in de gaten moet kunnen houden en rekening dient te houden met elkaar op de weg. "Je verkeert met elkaar in het verkeer."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!