Binnenland
BNNVARA

Nieuwe slakken in het Veerse Meer: biologen staan voor een raadsel

foto: Peter van Bragtfoto: Peter van Bragt
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe slakken in het Veerse Meer: biologen staan voor een raadsel

Duikers wisten niet wat ze zagen: honderdduizenden kleine zeenaaktslakjes in de wierzone van het Veerse Meer. Qua anatomie lijken de slakjes nog het meest op de Trinchesia albopunctata, een slakje dat maar op twee plekken in de Middellandse Zee voorkomt. Wat doet het beestje hier? In Vroege Vogels wordt geprobeerd het raadsel te ontrafelen.

Zeenaaktslakjes van het Veerse Meer

Om te beginnen is het niet logisch dat de slakjes op het pluimwier zitten, ze leven immers van hydropoliepen die daar niet zijn. Omdat het allemaal volwassen exemplaren zijn lijkt het er op dat het slakje hier al een paar jaar zit en zich dus voortplant, maar van eisnoeren is geen spoor te vinden. Kortom: biologen staan voor een raadsel.

Hoe zijn ze hier terechtgekomen?

De grote vraag is: hoe komen ze in zo'n afgesloten gebied terecht? Ze zijn amper een halve centimeter, dus de kans dat ze zich honderden kilometers verplaatst hebben is klein. Scheepvaart met ballastwater ligt ook niet voor de hand. Wellicht heeft het te maken met de import van schelpdieren, want in het Veerse Meer wordt met experimentele hangcultures gewerkt.

Nieuwe soort voor de wetenschap

Het meest waarschijnlijk is dat het om een nieuwe soort gaat, niet alleen voor Nederland maar ook voor de wetenschap. Inmiddels zijn er al exemplaren gestuurd naar wetenschappers in heel Europa en is het afwachten wat dit gaat opleveren. Omdat het slakjes nog het meest lijkt op de familie van de Fionidae is de Nederlandse naam voorlopig: de Witgestippelde knuppelslak

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie