Binnenland
BNNVARA

Waarom hebben sommige slakken een huisje?

foto: Vroege Vogels/handgraaffoto: Vroege Vogels/handgraaf
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hebben sommige slakken een huisje?

Weken achtereen zitten wij inmiddels aan huis gekluisterd. Voor sommige dieren is dat niet anders dan normaal. Kijk bijvoorbeeld eens de tuin in: daar zie je vast een tuinslak met huis en al voorbij glijden. Over de vormen, maten en voordelen van zo'n huisje, hoor je alles in Vroege Vogels.

AUDIO

Wat moet het een gedoe zijn om elke dag met hebben en houwen op de rug door het leven te gaan. Dus, waarom zou je als slak toch liever een huisje willen hebben, als je ook naakt door het leven kan gaan? Omdat huisjes slakken heel goed beschermen tegen uitdrogen of tegen de kou, maar ook tegen schimmels. Flink wat voordelen boven de naaktslakken dus.

Huisjesslakken kunnen met huis en al in de grond kruipen om een vochtigere leefomgeving op te zoeken. Af en toe kun je ook een slak vinden achter de schors van een boom. Daar kan een slak achter kruipen om een minder droog plekje op te zoeken.

Allemaal soorten slakken

Naaktslakken hebben wel nog de basis van een huisje in hun lichaam. Het is dan een schelp die in meer of mindere mate tot ontwikkeling is gekomen. Meestal bestaat het uit een plat, ovaal kalkplaatje dat zich inwendig in de naaktslak bevindt. Als het inwendige schelpje wat groter is kan er een bobbel op de rug van de naaktslak te zien zijn.

De bekendste huisjesslakken zijn de tuinslak en de wijngaardslak. Maar, er bestaan nog veel meer huisjesslakken in Nederland. Bijvoorbeeld de bruine blinkslak, het boerenknoopje, de heesterslak en de vale clausilia. Vooral deze laatste de vale clausilia heeft een prachtig huisje, als ware het een raket.

Een stuk trilzwam met een slak van de clausilia soort. Bron: euroblinkie

Zo sluit een slak het huisje

Bij kou of droogte kunnen sommige slakken hun huisje met een sluitplaatje, een operculum, afsluiten. Het operculum zit bij sommige slakken vast aan hun lichaam. Maar er zijn ook slakken die er een zelf maken voor eenmalig gebruik.

Ook zijn er landslakken die geen operculum hebben. Die kunnen tegen uitdroging hun huis tijdelijk afsluiten met een van slijm gemaakt vlies. Soms is dat vlies zo hard en dik dat het op een operculum gaat lijken. Dat soort deksels worden epifragma genoemd. Een epifragma zit niet als een operculum vastgegroeid aan de slak en wordt dus maar eenmalig gebruikt.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie