Binnenland
WNL

Plaatsvervangend korpschef: politie kan nu geen nieuwe kroongetuige aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plaatsvervangend korpschef: politie kan nu geen nieuwe kroongetuige aan

De politie kan de beveiliging van een nieuwe kroongetuige in een grote strafzaak op dit moment niet bolwerken. Dat zegt plaatsvervangend korpschef van de Politie Nederland Liesbeth Huyzer in Sven Op 1. "Daar kan ik heel duidelijk over zijn: dat kunnen we niet aan."

Woensdag verscheen het rapport waarin de Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert dat onder meer het Openbaar Ministerie en de politie grote steken heeft laten vallen in de beveiliging van drie vermoorde personen rond kroongetuige Nabil B. in het omvangrijke Marengo-proces. Het gaat om de broer van B., diens advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Volgens Huyzer heeft de politie lessen getrokken uit de moorden rond de kroongetuige. "Wij begrijpen het belang van de kroongetuige voor het aanpakken van het criminele samenwerkingsverband. Maar wij kunnen op dit moment de bewaking en beveiliging van betrokken personen niet regelen of onvoldoende regelen."

Een nieuwe kroongetuige "moet je op dit moment niet willen", benadrukt Huyzer. "Het moet eerst op orde zijn."

Inzet uit andere teams

Volgens Huyzer doet de politie "echt zijn uiterste best" om betrokkenen bij het Marengo-proces die dat nodig hebben goed te beveiligen. "Ik durf te zeggen dat wij dat op dit moment echt op een goede manier kunnen doen." Daarvoor zet de politie wel medewerkers in die zijn opgeleid voor andere eenheden, die bijvoorbeeld werken in de wijken. "Ze doen dit er als neventaak bij. Het gaat om een groep van 300 man. Het gaat ook ten koste van de capaciteit in de basisteams."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie