Binnenland
BNNVARA

'Kroongetuige? Laat ze elkaar maar afknallen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kroongetuige? Laat ze elkaar maar afknallen'

De Kroongetuige. Steeds vaker wordt er in strafzaken gebruik van gemaakt. Maandag begint bij de rechtbank in Den Bosch het hoger beroep tegen Patrick V, hij staat terecht voor de moord op Tommie van der Burg. Ook in deze zaak heeft Justitie een deal gesloten met een kroongetuige. Het is de derde deal al dit jaar. In De Nieuws BV discussiëren misdaadverslaggever van De Telegraaf Mick van Wely en strafrechtadvocaat Mariëlle van Essen erover.

Quote

Justitie moet zich realiseren met wie ze zaken doen. Dat zijn nog steeds criminelen

Mariëlle van Essen

De kroongetuige is een heel zwaar middel. Strafrechtadvocaat Mariëlle van Essen is sceptisch over het gebruik ervan: "Justitie moet zich realiseren met wie ze zaken doen. Dat zijn nog steeds criminelen. Mensen die er belang bij hebben de politie naar de mond te praten, die verklaren wat Justitie graag wil horen in ruil voor geld."

Want ook de kroongetuige in de zaak tegen Patrick V., houdt er geld aan over, vertelt misdaadverslaggever van De Telegraaf Mick van Wely: "De kroongetuige met wie nu een deal is gesloten, we weten niet wie het is. Maar het is iemand die veroordeeld is door de rechtbank in Brabant. In ruil voor zijn getuigenis wordt de helft van zijn straf verminderd en de helft van zijn crimineel verdiende geld mag hij houden."

Gerechtvaardigd

Toch vindt Van Wely het gebruik van de kroongetuige gerechtvaardigd: "Soms is het onmogelijk om met verklaringen en bewijs een zaak rond te krijgen Als je echt verder wil komen en je wil de opdrachtgevers van liquidaties pakken, dan moet je zwaardere middelen inzetten. Het mag niet zo zijn dat alleen de 'losers', de uitvoerders van moorden, worden gepakt en dat de opdrachtgevers buiten schot blijven."

Quote

Het mag niet zo zijn dat alleen de 'losers', de uitvoerders van moorden worden gepakt en dat de opdrachtgevers buiten schot blijven

Mick van Wely

Van Essen twijfelt daarover: "Criminelen kiezen ervoor in een bepaald milieu te zitten. Ze schieten elkaar vervolgens af. Moeten we dan niet zeggen: laat ze elkaar maar afknallen? Wij focussen ons op andere zaken? Het lijkt wel alsof alle capaciteit wordt ingezet op zaken waarin criminelen criminelen afschieten."

Van Wely: "Je hebt het wel over organisaties die verantwoordelijk zijn voor vergismoorden, die corruptie plegen, die Nederland maken tot een soort opslagloods voor alle drugs van de wereld. Ik vind het belangrijk dat je dat soort organisaties aanpakt. Het middel kroongetuige kan daar zeker voor gebruikt worden."

Lees meer over de zaak tegen Patrick V.

Kroongetuige

Ster advertentie
Ster advertentie