Binnenland
KRO-NCRV

Albert Verlinde: 'Het Koningshuis is te veel Wassenaar geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Albert Verlinde: 'Het Koningshuis is te veel Wassenaar geworden'

Het zal je niet zijn ontgaan: koningin Máxima wordt vandaag 50 jaar. Volgens Albert Verlinde heeft ze alle verwachtingen als koningin waargemaakt, maar hij heeft ook kritiek. "Het Koningshuis is te veel Wassenaar geworden", zegt hij bij Spraakmakers.

Verlinde, momenteel gemeenteraadslid in Vught, heeft Máxima meerdere keren ontmoet toen hij in 2013 lid was van een comité ter ere van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. "Ze is ontzettend attent en weet altijd precies wat er speelt."

X-factor

Verlinde roemt haar charisma: "Ze heeft - om een oude term te gebruiken - de X-factor. Overal waar ze binnenkomt zuigt ze de aandacht naar zich toe. Dat is ongelofelijk knap."

Hoewel Verlinde bewonderaar is van Máxima en Willem-Alexander, vindt hij ook dat ze hun koningschap moeten aangrijpen om het Koningshuis te verdiepen. "Ik mis de verdieping", zegt Verlinde. "Er is geen geloof meer, geen kerkgang. Beatrix omringde zich met politici en filosofen." Volgens Verlinde is daar nog wel een slag te maken voor de koning en koningin: "Het is wel erg zakelijk en economisch geworden."

Job Cohen

"Ze is goedlachs, innemend en ze heeft echt belangstelling voor mensen als ze ergens komt", zegt de oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen over koningin Máxima. "Ook al ben ik een republikein in hart en nieren, ik ben niet ongelukkig met dit koningshuis."

Cohen, die het Koninklijk paar trouwde, is blij dat er in Nederland een monarch is die boven de politieke partijen staat. "In tijden van polarisatie ben ik blij met een Koningshuis dat enige neutraliteit uitstraalt."

Toch snapt Cohen ook de kritiek die er op het koppel is na bijvoorbeeld hun reis naar Griekenland. "Dat was niet een beetje dom, dat was echt ongelofelijk stom", zegt Cohen. "Daar zou ik ook wel het naadje van de kous van willen weten."

Interview Matthijs

Op maandagavond wordt ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag een interview uitgezonden dat Matthijs van Nieuwkerk met haar had. Op dit punt had Máxima zich kunnen onderscheiden, denkt Verlinde. "Het Koningshuis had een statement kunnen maken door niet Matthijs van Nieuwkerk als interviewer te kiezen. Ik had daar liever een fantastische zwarte interviewster gezien."

Máxima 50 jaar is vanaf maandag 17 mei om 20.35 uur te zien op NPO 1.

Stand.nl: 'Koningin Máxima is de redding van het koningshuis'

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie