Binnenland
BNNVARA

Beschermd zeebodemgebied Noordzee uitgebreid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beschermd zeebodemgebied Noordzee uitgebreid

Goed nieuws voor de Noordzee: een zeebodemgebied zo groot als Drenthe is sinds gisteren beschermd natuurgebied geworden. "Het is een groot feest", zegt voorzitter van Stichting De Noordzee, Wytske Postma, in De Nieuws BV.

De reden voor de heugelijke stemming is de uitbreiding van het beschermd gebied van de Nederlandse Noordzee. Tot gisteren was 0,3% van de Noordzee een compleet beschermd gebied waar geen bodemberoerende activiteit plaats mag vinden, maar dat is nu uitgebreid naar 5%. "Het beschermde gebied is nu zo groot als Drenthe", aldus Postma.

Uitgebreid gebied

In totaal zijn er drie verschillende habitats toegevoegd aan het beschermde gebied: de Klaverbank, de oestergronden en het Friese Front. Deze gebieden hebben elk unieke kenmerken die het zeeleven bevorderen. Zo heeft de Klaverbank meer steengrond wat een goede leefomgeving is voor anemonen en zachte koralen. De oestergronden waren ooit bezaaid met oesters. "Die hebben we vakkundig opgegeten, maar daar kan nu ander leven plaatsvinden." En bij het Friese Front gaat de ondiepe Noordzee plots de diepte in. "Daar zit veel zuurstof en dus ontzettende veel rijkdom aan leven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bodemberoerende activiteiten

Omdat deze gebieden nu beschermd zijn, mogen er geen bodemberoerende activiteiten meer plaatsvinden. Bepaalde visserijtechnieken vallen onder bodemberoerende activiteiten, bijvoorbeeld het vissen met een net. "Helaas is het zo dat deze techniek het bodemleven helemaal omroert en 41% van het bodemleven overleeft dat niet." Gebieden waar intensief gevist wordt verliezen hierdoor hun ecosystemen.

Woestijn onder water

Door de toenemende drukte op de Noordzee, met vissers, olieplatformen en windmolens, is afgesproken dat in 2030 15% van de Noordzee beschermd gebied moet worden. "Door eeuwenlang vissen is veel van de Noordzeebodem verschraald." Postma noemt het ook wel 'een woestijn onder water'. "Als je bepaalde gebieden afschermt, kunnen ecosystemen herstellen of terugkomen. Daar hebben wij allemaal baat bij, ook vissers. Wij zijn ook niet tegen visserij, maar alles moet wel in balans zijn."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie