Binnenland
NOS

Steeds meer uitstroom in de zorg, toch toename personeel

foto: NOS | Jeroen van Eijndhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer uitstroom in de zorg, toch toename personeel

In een jaar tijd zijn er 21.000 mensen extra aan het werk gegaan in de zorg. Goed nieuws in deze tijden van personeelstekort. Maar het aantal mensen dat stopt met werken in de zorg neemt de afgelopen jaren steeds sneller toe. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek

Steeds meer uitstroom in de zorg, toch toename personeel

"We weten niet precies hoe het komt", vertelt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is wel een opvallende stijging. Die begon in 2021, daarvoor was de uitstroom redelijk constant."

Uitstroom

Het zou er mee te kunnen maken hebben dat jongeren de zorg verlaten om ergens anders te gaan werken. "Dat zien we ook in de cijfers terug. Dan zou je kunnen denken aan jongeren die op testlocaties werkten en daarna wat anders zijn gaan doen. Mogelijk speelt ook de krapte op de arbeidsmarkt een grote rol."

Andere banen

Het is volgens Van Mulligen ook niet helemaal duidelijk waar de uitstromers naar toe gaan. "We zien ook wel een groei in de mensen die aan de slag gaat als ZZP’er. Een deel van hen blijft in de zorg, maar waar de rest van de mensen naar toe gaat, weten we helaas nog niet precies. Dat inzicht duurt altijd een tijdje." Veel jongeren vertrekken uit de zorg en volgens Van Mulligen is het een logische aanname om te denken dat deze mensen gaan werken in werkvelden waar ook veel andere jongeren werken. Zoals de horeca of detailhandel.

Instroom

Naast de groei in uitstromers, zit er ook een stijgende lijn in het aantal instromers. "Dat zijn toch vooral mensen die vanuit hun opleiding komen. De grootste instroom is doorgaans van jongvolwassenen die vanuit de zorgopleiding de zorg in komen. Zij-instromers die vanuit een andere tak starten, zijn er niet zoveel. Het zijn vaak specifieke opleidingen, je kan niet zomaar in de zorg aan werken als je geen opleiding hebt gehad."

RJN cbs cijfers zorg

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie