Binnenland
KRO-NCRV

Vereniging Hogescholen: 'Open onderwijs zonder extra voorwaarden en anderhalve meter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vereniging Hogescholen: 'Open onderwijs zonder extra voorwaarden en anderhalve meter'

Als het aan de Vereniging van Hogescholen ligt gaat het onderwijs komend schooljaar volledig open, zonder 1,5-metermaatregel en extra voorwaarden. Dat zegt vice-voorzitter Henk Hagoort bij Spraakmakers. "Van die anderhalve meter hebben we nog het meeste last."

Hoog op de agenda

Vrijdagavond krijgt het onderwijs meer duidelijkheid in de geplande persconferentie van het kabinet. Hagoort vindt dat onderwijs en het belang van scholieren en studenten bovenaan de prioriteitenlijst moet staan van het kabinet. Wat hem betreft gaan hun belangen nu vóór die van de horeca of het wel of niet doorgaan van de Formule 1 in september. “Het gaat hier wel over het welzijn van honderdduizenden studenten in een hele belangrijke en vormende periode van hun leven.”

Ook wordt vrijdag duidelijk of ze het komende schooljaar rekening moeten houden met de 1,5-metermaatregel.

Weinig les bij 1,5 meter

Als de afstandsmaatregel blijft, dan kan maar dertig procent van de gebouwen gebruikt worden, legt Hagoort uit. Hij is ook voorzitter van het college van bestuur van hogeschool Windesheim. "Dertig studenten per groep is normaal. Op anderhalve meter is dat maximaal acht studenten. Dat betekent dat je de groep in vier moet delen. Dan hou je van de zestien lesuren, maar vier uur over." In de praktijk wordt er dan maar heel weinig lesgegeven, denkt Hagoort.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roosters

Als de 1,5-metermaatregel terugkomt, moeten universiteiten en hogescholen weer terugvallen op alternatieve roosters. Voor roostermaker Ingrid Witjes van de Radboud Universiteit, zou dat een ramp zijn. Het rooster is al rond en daarin is de afstandsmaatregel niet meegenomen. Omdat de roosters zó complex zijn, heeft ze geen plan b klaarliggen. "Dan zouden we wéér moeten overwerken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sociale aspect

"Als je nu begint aan een nieuwe studie in een nieuwe stad, dan is het belangrijk dat je je vanaf het begin thuisvoelt", zegt Hagoort. "Jongeren hebben best een lastige periode achter de rug en het is heel goed als ze dit schooljaar ook écht kunnen gaan studeren."

Voor de studenten die al bezig zijn met de studie zou het na anderhalf jaar op hun kamer of thuis, een opluchting zijn. "Voor hen wordt het vormende en sociale aspect van hun studie nu heel belangrijk."

Quote

'Ga je studeren, laat je vaccineren'

Henk Hagoort, vice-voorzitter van de Vereniging Hogescholen

Vaccinatie studenten

Volgens Hagoort, hangt de mate van veiligheid op de onderwijsintstellingen voor een groot deel af van vaccinatiegraad. "We vinden het belangrijk dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk is." Daarom voeren ze al twee weken online campagne met de slogan 'Ga je studeren laat je vaccineren'.

"Ook hebben we contact met GGD's om vaccineren te versnellen. Bovendien kun je nog denken aan looproutes in de scholen, maar honderd procent veilig zal het natuurlijk nooit zijn, dat kan ook niet."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie