Binnenland
BNNVARA

Natuurboek 'Wat bomen ons vertellen' wint de Jan Wolkers Prijs 2020

foto: Fotograaf agnes1958 via Vroege Vogelsfoto: Fotograaf agnes1958 via Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuurboek 'Wat bomen ons vertellen' wint de Jan Wolkers Prijs 2020

De prijs voor het beste natuurboek gaat dit jaar naar Wat bomen ons vertellen van Valerie Trouet. De Jan Wolkers Prijs 2020 is uitgereikt tijdens een live-uitzending van Vroege Vogels. "Trouet is een boomwetenschapper die je overlaadt met verrassende feiten", aldus juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen in de uitzending.

Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je kunt leren over de geschiedenis en klimaatverandering door het bestuderen van jaarringen van bomen.

Video niet beschikbaar

Quote

Niet alleen een begaafd auteur, maar ook een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient.

Jean-Pierre Geelen

"Trouet is een kundig auteur die de lezer als een enthousiaste gids bij de hand neemt en met nieuwe ogen leert kijken", zegt juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar. "Die gids schuwt de eigen mening over een aantal hoogst actuele, zeer nijpende kwesties bepaald niet, en weet die vaardig en overtuigend onder woorden te brengen. Wie dat kan, met enkel de pen en het geschreven woord als instrument, is niet alleen een begaafd auteur, maar ook een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient."


Portret: fotograaf Koen Broos

Luister ook naar de reportage van vorige week waarin het boek Wat bomen ons vertellen wordt besproken met collega bomenonderzoeker dr. Ute Sass-Klaassen. Zij noemt het boek 'Eén glashelder verhaal' dat gaat over de klimaatverandering. "Als je in de oude jaarringen terugkijkt, zie je dat het klimaat ontegenzeggelijk nu sneller verandert dan ooit tevoren. De bomen roepen bijna op tot actie", aldus Sass-Klaassen.

wat bomen ons vertellen

De andere genomineerden voor de achtste editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

  • Stadsflora van de Lage Landen – Ton Denters - Uitgeverij Fontaine
  • Wat zingt daar – Dick de Vos - Uitgeverij KNNV
  • Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact
  • Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Jan Wolkers Prijs winnaar

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie