Binnenland
WNL

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: 'Een slot is geen vlucht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: 'Een slot is geen vlucht'

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. "Daar is helemaal geen sprake van. Ze zijn nooit verkoopbaar geweest", zegt hij in het radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De slotco├Ârdinator, de persoon die bepaalt op welke momenten een vliegtuig mag starten of landen, zei in De Telegraaf dat er 120 slots van Transavia worden geschrapt op Rotterdam Airport. Omgerekend zijn dat 20.000 virtuele nog niet verkochte stoelen.

'Een slot is geen vlucht'

Volgens De Nooijer is dat een verkeerde rekensom. "Je mag niet zeggen dat 20.000 stoelen uit de verkoop zijn gehaald. Daar is helemaal geen sprake van. Ze zijn nooit verkoopbaar geweest. Een slot is geen vlucht. Een slot is het recht op een vertrek of landing", vertelt hij.

De Nooijer zegt dat airlines slots aanvragen om een netwerk op te bouwen. Het kan dan voorkomen dat je achteraf een aantal slots te veel hebt en dus niet meer nodig hebt. "Die geef je terug en dat is in dit geval gebeurd. Het was een regulier proces en dat doen wij al 60 jaar zo."

Vertrek naar buitenland

Schiphol onderzoekt nachtsluiting van de luchthaven. Mocht dat doorgezet worden, verhuist Transavia mogelijk naar Denemarken of Portugal. De Nooijer sluit dat niet uit.

De Nooijer: "Regeringen in Portugal en Denemarken steken hoog in op het belang van luchtvaart, met betrekking tot economische ontwikkeling. Zij kijken likkebaardend naar wat er bij ons gebeurt. Om daar de ruimte en economische groeimogelijkheden op te pakken."

Marcel de Nooijer (Transavia-topman) ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: 'Een slot is geen vlucht' (19 april 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie