Politiek
WNL

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1. Hij verwijt het huidige kabinet een dubbele agenda te hebben. "Met name één partij zit nog steeds in het kabinet." Daarmee lijkt hij te doelen op D66, dat een halvering van de veestapel voorstaat.

Video niet beschikbaar

En dat is niet de enige kritiek van Smit op de houding van demissionair landbouwminister Piet Adema. "Hij is vaak niet in Brussel, hoor ik van mijn bronnen. Als je dingen wil bereiken, moet je daar ook zijn." De BBB-lijsttrekker stelt dat toekomstige BBB-ministers veel vaker in de Europese hoofdstad te vinden zullen zijn om hun zaak te lobbyen.

Derogatieregeling

Ook BBB-leider Caroline van der Plas wil naar Brussel om invloed uit te oefenen. Zij wil langs bij Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius om hem te overtuigen een andere afweging te maken wat betreft de derogatieregeling op mest van Nederland. Smit: "Ik wil absoluut mee naar het gesprek. We gaan hem als BBB wijzen op de wetenschappelijke rapporten die voorliggen. De afspraak staat in de planning. Eerdaags verwachten we een datum."

De plannen waarmee Adema de mestcrisis te lijf wil gaan, de ChristenUnie-bewindspersoon presenteerde recent een lijvige nieuwe uitkoopregeling, kan ook niet op goedkeuring van de BBB rekenen. "De focus op uitkoop houdt geen rekening met de effecten voor de leefbaarheid op het platteland. Het krimpen en uitkopen is niet de weg. Het is een kille sanering. Een uitrookbeleid is het", aldus Smit.

Sander Smit (BBB-lijsttrekker Europese verkiezingen): 'Het huidige kabinet heeft een dubbele agenda en wil af van de veestapel' (16 april 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie