Politiek
WNL

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: 'Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: 'Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken'

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) dinsdag bekend. Alexander Pechtold, voorzitter van Stuurgroep Binnenhof Renovatie, zag de klap met de hamer aankomen. "Terugkijkend hadden we misschien over de kosten moeten zeggen: we weten het niet", zegt hij in het radioprogramma Sven op 1.

Pechtold noemt de Tweede Kamer niet naïef, maar benadrukt dat ze vooraf eerst een grondigere inschatting hadden kunnen maken. "We hadden eerst achter alle platen en vloeren moeten kijken." Hij is er wel van overtuigd dat de kosten niet nog verder zullen oplopen. "We zitten in de fase waarin nu alles duidelijk is."

Renoveren of slopen?

"Al sinds 2015 was het een zoektocht om uit te leggen dat ook het huis van democratie onderhoud behoeft", legt Pechtold uit. "Het is een gigantisch bedrag en natuurlijk ook belastinggeld. Maar het is ook erfgoed."

Mensen met minder historische gevoelens pleiten voor sloop van het Binnenhof en de komst van een nieuw gebouw. "Dat is wel een kleine minderheid in ons land", stelt Pechtold. "Het is een prachtig project. Het is 800 jaar geschiedenis die we nu pas serieus aanpakken. Het is het centrum van onze democratie en dat zie je nergens in de wereld." Het Binnenhof is wereldwijd het oudste bestuurscentrum dat nog steeds in gebruik is. "Met maar liefst 4.000 ruimtes, om nog maar eens een getal te noemen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Geschrokken

Pechtold geeft toe geschrokken te zijn van de staat van het gebouw. "Ik had weleens gehoord dat het waterschap de Hofvijver moest bijpompen. Toen dacht ik: dat water verdampt toch niet? Dat blijkt nu in de kelders te staan. Het water is zelfs nog 100 meter verder in de liftschachten gevonden. Mijn hemel."

De oorspronkelijke schatting van de renovatiekosten was 475 miljoen euro, een bedrag dat dit jaar al werd bijgesteld naar 843,6 miljoen euro. Volgens woonminister De Jonge liggen de oorzaken van de onvoorziene hoge kosten in het feit dat er veel meer asbest en slechte plafonds werden ontdekt door onderzoekers dan gedacht.

Daarnaast is maar van 30 procent van alle kabels en leidingen bekend waar deze voor dienen. Door de vele extra gaten blijken flinke herstelwerkzaamheden noodzakelijk. Het Binnenhof is er dus veel slechter aan toe dan gedacht.

Vertraging

Omdat van alle renovatievarianten werd gekozen voor de goedkoopste en snelste, is het des te opvallender dat de kosten zo oplopen. Bij deze variant hoorden de termen 'sober' en 'doelmatig', iets waarover in het vorige kabinet veel spraakverwarring ontstond in de Kamer, aldus Pechtold.

In 5,5 jaar tijd moest de verbouwing van het Binnenhof gereed zijn, maar ook dat plan loopt vertraging op. In plaats van 2026 hoopt men het gerenoveerde Binnenhof in 2028 weer in gebruik te nemen.

Alexander Pechtold (voorzitter Stuurgroep Binnenhof Renovatie): 'Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken' (17 april 2024) - Sven op 1

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie