Binnenland

'Toenemend gebruik van mobiele telefoon op vakantie is zorgelijk'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Toenemend gebruik van mobiele telefoon op vakantie is zorgelijk'

Nederlanders internetten steeds meer tijdens hun vakantie. Sinds een jaar zijn de extra kosten voor het mobiel internet in het buitenland afgeschaft en dat zorgt ervoor dat we vaker de smartphone gebruiken. En de verwachting is dat het verbruik alleen maar toeneemt. Volgens psychiater Bram Bakker is dat een zorgelijke ontwikkeling, zegt hij in Spraakmakers.

Bakker reageert op de stelling van Stand.nl: Goedkoop mobiel internet is funest voor het vakantiegevoel. Bakker: "Wat je ziet is dat het internet en de mobiele telefoon in het bijzonder ons hele leven gaat domineren. Met alle gevolgen van dien. We gaan steeds minder bewegen en steeds minder ontspannen."

En het zorgt voor meer mensen met een burn-out, zo stelt de psychiater. "Er is een enorme arbeidsuitval. En dat heeft alles te maken met het continu productief willen zijn. En continu iets doen. En niets doen, doen we nog maar een paar minuten per dag. En dat beschouwen we dan ook nog als verspilde tijd."

Laat je telefoon thuis!

Er wordt veel gereageerd in de community, op Facebook en per mail. Bram Bakker vindt bijval van sommige luisteraars. Zo laat Peter van Zoonen bijvoorbeeld op Facebook weten: "Iedereen zit thuis al te koekeloeren op het schermpje. Gaan ze dat in Italië op vakantie ook nog eens doen. Wat een armoede."

Maar niet iedereen is het hiermee eens, net iets meer dan de helft is het juist oneens met de stelling. Robert Jacobs vindt het bijvoorbeeld 'reuze handig.' En ook Toon van der Ven laat weten: "Met betaalbaar internet kunnen we makkelijk info vinden over musea, brocantes, evenementen, enz. Hoezo funest? Méér vakantiegevoel!"

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie