Binnenland
NOS

Luister de persconferentie van vrijdag 26 november live op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister de persconferentie van vrijdag 26 november live op NPO Radio 1

De coronamaatregelen die op 12 november in gingen hebben de besmettingscijfers niet de gewenste 'klap' toegebracht die het demissionaire kabinet voor ogen had. Daarom zien zij zich genoodzaakt nog verregaandere maatregelen te nemen. Om 19.00 uur geven demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge een vervroegde persconferentie. Je volgt deze vanavond live op NPO Radio 1.

Nieuwe coronamaatregelen

Een groot deel van de besmettingen vindt plaats op scholen. Toch adviseert het Outbreak Management Team om het onderwijs open te houden. Het OMT wijst daarbij op de grote impact van het sluiten van scholen op kinderen. Voordat de scholen sluiten dient het kabinet volgens het OMT eerst te kijken naar de mogelijkheden die er in andere sectoren zijn.

Waarschijnlijk kondigt het demissionaire kabinet vanavond aan dat veel sectoren vanaf zondag tussen 17.00 uur en 05.00 uur dicht moeten. De maatregel zal drie weken duren. NOS meldt op basis van Haagse ingewijden dat de maatregel zal gelden voor de horeca, de niet-essentiële winkels, de amateursport en de doorstroomlocaties als dierentuinen en pretparken.

Vliegverbod zuidelijk Afrika

Naast de nog aan te kondigen maatregelen ging er vandaag al een vliegverbod in voor vliegtuigen uit zuidelijk Afrika. Dit vanwege een nieuwe zorgwekkende variant van het coronavirus, B.1.1.529. De landen in de betreffende regio zijn aangemerkt als landen met een zeer hoog risico.

Nederlanders die in de landen aanwezig zijn, hebben volgens demissionair minister De Jonge het recht om terug te keren naar Nederland. Zij dienen zich wel te testen en in quarantaine te gaan.

De persconferentie van vrijdag 26 november

Je volgt de persconferentie vanavond om 19.00 uur live op NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie