Binnenland
KRO-NCRV

Militair hospitaal neemt vanaf maandag coronapatiënten op

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Militair hospitaal neemt vanaf maandag coronapatiënten op

Het militair hospitaal in Utrecht kan vanaf aanstaande maandag coronapatiënten opnemen. Vanuit Defensie worden in het hospitaal ongeveer honderd militairen geplaatst. De Commandant der Strijdkrachten, Onno Eichelsheim, spreekt van het leveren van “bovenregionale coronabijstand”. Die bijstand komt volgens Eichelsheim waarschijnlijk neer op tien tot twintig extra ic-bedden, zegt hij bij 1 op 1.

Eichelsheim vermoedt dat er steeds meer ondersteuning gevraagd zal worden aan Defensie. Zo staan er nu al 750 militairen klaar om de prik- en teststraten te bemannen. “Het is aan het ministerie (van VWS, red.) om dat verzoek in te dienen, maar wij zijn er klaar voor.”

Daarnaast staat het leger klaar om eventueel ziekenhuizen bij te staan. IC-arts Diederik Gommers zei tijdens een uitzending van Op1 vorige week vrijdag dat, in het geval van een beddentekort, de politie of het leger ingezet moest worden om de veiligheid te waarborgen. Volgens Eichelsheim is dat mogelijk. “Defensie kan ook goed bijstand in Nederland leveren.”

Oostgrens van Europa

De aandacht van Eichelsheim gaat nu vooral uit naar de situatie ten oosten van Europa. Het conflict aan de Poolse grens tussen Polen en Wit-Rusland noemt hij risicovol. “Als je deze spanningen laat oplopen, kan elke beweging van de één kan leiden tot een reactie bij de ander.” Ook de opbouw van Russische troepen aan de grens met de Oekraïne noemt Eichelsheim “uitzonderlijk” om te zien. “Ik maak me vooral zorgen, omdat Rusland zelf geen duidelijkheid geeft over de intenties.”

Europese flitsmacht

Mede vanwege deze dreigingen in het Oosten, is Eichelsheim een groot voorstander van een Europese flitsmacht. Een dergelijke flitsmacht is groep van snel en flexibel inzetbare militairen, afkomstig uit verschillende Europese landen. Deze flitsmacht zou optreden namens de Europese Unie. "We hebben in Kabul gezien dat het verstandig is om ook als Europa krachtiger te kunnen optreden. Dit is een van de instrumenten die daar een belangrijke rol in kan spelen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie