Binnenland
EO

'Stuur OMT met pensioen en laat De Jonge ook wat anders gaan doen'

foto: ANP Sem van der Wal
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stuur OMT met pensioen en laat De Jonge ook wat anders gaan doen'

De huidige leden van het Outbreak Management Team mogen met pensioen, en minister De Jonge mag ook wat anders gaan doen. Dat zei hoogleraar en expert in crisismanagement Arjen Boin in Dit is de Dag. Volgens Boin is de crisisaanpak gebaat bij een gezicht, in dit geval premier Mark Rutte.

Boin besprak de corona-aanpak met communicatie-experts Annemarie Roefs en Lars Duursma, voorafgaand aan de persconferentie van vrijdag. ''Het is tijd voor wisseling van de wacht'', aldus Boin. ''Als ze uit hetzelfde vaatje blijven tappen, wordt het niks. Dan blijf je vage maatregelen houden, en dat de een dit zegt en de ander dat.''

De huidige OMT-leden moeten worden vervangen, vindt Boin. En premier Rutte moet de regie duidelijk naar zich toetrekken in de bestrijding van de crisis. Boin denkt dat Rutte vrijdag het vertrouwen kan terugwinnen met een duidelijk verhaal en een beroep op de solidariteit. ''Met de belofte: als het nu niet lukt, dan stap ik op.''

Duursma stelt dat de regering tot nu toe alle wetten van de crisiscommunicatie tart. ''Je moet vasthouden aan een kernboodschap. Die hadden ze eerst, 'alleen samen krijgen we corona onder controle'. Maar toen het lastig werd begonnen ze ineens mensen de schuld te geven. De jongeren, de ongevaccineerden, en nu is het weer de schuld van allemaal. Wij houden ons niet aan de maatregelen. Maar dat laatste zie je al een half jaar en het kabinet heeft daar de afgelopen maanden niet over gecommuniceerd'', aldus Duursma.

Gebrek aan zelfreflectie

De communicatiedeskundige wijt dat aan gebrek aan leiderschap. ''Ze luisteren te veel naar opiniepeilingen, naar wat goed valt.'' Van Duursma hoeven de leiders nu niet weg. Hij ergert zich wel aan het gebrek aan zelfreflectie bij het kabinet. ''Dat zit me het meest dwars. Iedereen maakt fouten. Dat verwijt niemand het kabinet. Maar wat doe je ermee, hoe voorkom je dat je ze weer maakt?'' Duursma denkt dat steeds minder mensen het vertrouwen hebben dat het kabinet leert van de eigen fouten.

Crisis- en communicatie-experts over de boodschap van Rutte en De Jonge

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie