Binnenland
KRO-NCRV

Beddenbaas Ernst Kuipers: hulp leger nu zeker nodig

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beddenbaas Ernst Kuipers: hulp leger nu zeker nodig

De zorg kan de coronacrisis niet zonder het leger aan. Dat bevestigde Ernst Kuipers bij 1 op 1. "Er wordt al gesproken over het beschikbaar stellen van extra capaciteit in het militair hospitaal", zegt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

"De afgelopen winter heeft het leger al een heel belangrijke rol gespeeld en we hebben de militairen nu weer nodig", aldus Kuipers. "We kunnen niet zonder het leger."

Waar het land ook niet zonder kan, zijn nieuwe maatregelen, bepleit Kuipers tegenover Sven Kockelmann. "Ik ga me niet uitspreken over welke specifieke maatregelen er getroffen moeten worden, dat is niet mijn rol. Maar als we niet fors ingrijpen, raken we de grip op de situatie kwijt."

Code zwart

Over tien dagen is code zwart bereikt op de IC’s, dat was de boodschap van Diederik Gommers afgelopen dinsdag in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer. Dat was volgens coronaminister Hugo de Jonge voorbarig; niemand kon volgens hem in de toekomst kijken, ook Gommers niet. Ernst Kuipers wil ook nog niet vooruitlopen op code zwart. "Wat Diederik duidelijk wilde maken was dat de situatie er niet rooskleurig uitziet. Dat ben ik helemaal met hem eens."

Volgens Kuipers is het moeilijk om vast te stellen wanneer code zwart precies is bereikt. Gommers legde die grens dinsdag bij 650 coronapatiënten op de IC, maar Kuipers twijfelt over dat getal. "In september heeft de LNAZ samen met de verpleegkundigen en internisten bepaald dat opschalen naar 1.350 IC-bedden mogelijk is." De beddenbaas hoopt dat het niet zo erg uit de hand zal lopen, maar benadrukt: "onder druk wordt alles vloeibaar".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie