Binnenland
NOS

Provo Roel van Duijn over Extinction Rebellion

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Provo Roel van Duijn over Extinction Rebellion

Roel van Duijn, activist in hart en nieren, werd afgelopen week 80 en onlangs verscheen zijn biografie. Hij is mede oprichter van het roemruchte Provo en kabouterbeweging. Zestig jaar geleden maakten zij zich al druk om het milieu en om zaken als kernenenergie. Wat is de erfenis en wie zijn de provo's van nu? Roel van Duijn bespreekt in NOS Met het Oog op Morgen.

"De Kabouterbeweging is weer opgestaan," zegt Van Duijn, "Wat Extinction Rebellion doet is natuurlijk eigenlijk een voortzetting van waar wij mee zijn gestart."

Harmonie tussen natuur en cultuur

"De Kabouterbeweging staat symbool voor de harmonie tussen natuur en cultuur," vertelt Van Duijn, "Het is dan ook een beweging die verbonden is met Extinction Rebellion. Die club is een jaar of twee geleden begonnen met een happening op het Amsterdamse Spui."

Extinction Rebellion was toen nog een vrij kleine organisatie. Volgens Van Duijn vergelijkbaar met de Provo's in de jaren 60: "We begonnen met acht jongens en meisjes. Dat was ook op het Spui."

Van Duijn vindt dat clubs als Extinction Rebellion hard nodig zijn. "Het probleem van klimaatverandering is een donkere wolk die keihard op ons afkomt. Ik ben blij dat het provotariaat weer in beweging is."

De verslaafde consument

Volgens Van Duijn leek het namelijk lange tijd de verkeerde kant op te gaan met het activisme: "Het leek er even op dat de verslaafde consument de strijd gewonnen had. In de jaren 60 waarschuwden wij voor die 'verslaafde consument van morgen'. En toen leek dat aan te slaan bij een grote groep mensen."

"Maar de verloedering van het milieu, van de natuur, ging toch gewoon door," vertelt Van Duijn, "Wij voorspelden toen al dat dit de wereld stuk zou maken."

Van Duijn zegt zich in die tijd volledig bewust te zijn van de omvang van het probleem: "Ik heb daarover destijds een aantal 'panische' stukken geschreven: het Panisch Dagboek en de Paniekzaaier bijvoorbeeld."

Kabouters waren wat liever

Van Duijn ging met de Kabouterbeweging de politiek in en zette zich in voor zonne- en windenergie. Ook gaf hij lezingen over het smeltende ijs op de Noordpool.

"Doordat wij in een cultuur zijn komen te leven waarin consumptie de hoofdzaak is, lukt het maar moeilijk om echt veranderingen door te voeren," zegt Van Duijn, "Dat maakt mij wel eens kwaad."

Hij denkt dat Extinction Rebellion nog wel wat kan leren van de Kabouterbeweging op het gebied van actievoeren: "Wij waren wat ludieker. Kabouters hebben toch een lievere uitstraling, ik denk dat dat behoorlijk effectief is geweest. We waren totaal anders dan de Rote Armee Fraktion in Duitsland die enorm gewelddadig was."

Tegelijkertijd erkent Van Duijn het gebrek aan organisatie en discipline binnen de Kabouterbeweging: "Het opvallende aan Extinction Rebellion is dat het ze wél lukt om zoveel mensen op de been te krijgen. De acties lijken op grote schaal succes te hebben."

Oer activist Roel van Duijn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie