Geschiedenis
EO

Wist jij dat er in de Griekse oudheid ook al een soort A12 werd geblokkeerd?

foto: Pexels / Pham Ngoc Anh
  1. Nieuwschevron right
  2. Wist jij dat er in de Griekse oudheid ook al een soort A12 werd geblokkeerd?

De blokkade van de A12 stond deze zomer volop in de aandacht, maar wist je dat het blokkeren van een snelweg helemaal niet nieuw is? In de Griekse oudheid gebeurde het ook al, vertelt Beatrice de Graaf in de Ongelooflijke Podcast. "In 411 voor Christus vond een zitblokkade plaats van de toegangsweg naar het Parthenon in Athene."

#162 - (bonusaflevering) Blokkades, demonstraties en burgerlijke ongehoorzaamheid (met Beatrice de Graaf en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast dook in de geschiedenis van burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos verzet. "Wij denken dat het blokkeren van een snelweg heel vernieuwend en creatief is", vertelt De Graaf, maar in Athene gebeurde het dus al 2.500 jaar geleden.

"Het Parthenon was het Den Haag van toen, dus eigenlijk was die toegangsweg de A12 van toen. Het werd georganiseerd door de vrouwen van Athene. Die zeiden: we blokkeren nu deze toegangspoort, want we vinden dat jullie moeten stoppen met de oorlog tegen Sparta. En bovendien doen we niet aan seks totdat jullie stoppen met vechten…" vertelt ze.

Ook in de Bijbel

Burgelijke ongehoorzaamheid komt overigens ook in de Bijbel al voor, vertelt De Graaf. Ook door vrouwen. "Exodus vertelt het verhaal van de Egyptische vroedvrouwen Sifra en Pua. De farao had gedicteerd dat alle Joodse jongetjes bij de geboorte moesten worden gestikt en dat moesten de vroedvrouwen doen. Sifra en Pua maakten aan de Israëliërs bekend dat ze het niet zouden doen, want ze vonden dat de farao zich niet aan het goddelijke recht hield."

De acties van de Atheense vrouwen en de Egyptische vroedvrouwen voldoen wat De Graaf betreft aan de definitie van burgerlijke ongehoorzaamheid. "Het is het opzettelijk overtreden van de wet of het negeren van bevelen, met een hoger doel. Het moet zichtbaar zijn, niet heimelijk. En, ook heel belangrijk: je doet het niet voor je eigen belang." Daarnaast wil je heel nadrukkelijk niet de overheid omverwerpen, maar juist dat de overheid z’n werk beter doet. Geweld gebruiken is geen ongehoorzaamheid, maar gewapend verzet.

Ook de snelwegblokkade van Extinction Rebellion, die inmiddels is opgeschort, valt onder burgerlijke ongehoorzaamheid, vindt De Graaf. Al was hij dus niet helemaal origineel, zo blijkt uit het oude verhaal in Athene, waarvan overigens niet vast staat of het daadwerkelijk gebeurd is, of dat het een mythe is.

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie