Binnenland
NTRPowNed

Wie zijn de mensen achter Extinction Rebellion? 'Ik heb maanden wakker gelegen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zijn de mensen achter Extinction Rebellion? 'Ik heb maanden wakker gelegen'

Nog nooit hebben zoveel mensen zich aangemeld voor een protest van Extinction Rebellion. Aanstaande zaterdag 28 januari blokkeren de klimaatactivisten vlakbij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat de A12 met meer dan 1000 rebellen. In aanloop naar het protest spreekt 5 Dagen met de mensen achter deze organisatie.

5 Dagen...

De klimaat burgerbeweging Extinction Rebellion (XR) is sinds 2018 in Nederland actief en groeit met de dag. Ook bekende Nederlanders, zoals advocate Bénédicte Ficq en acteurs Sieger Sloot en Katja Herbers, sluiten zich aan bij de beweging. Die eerste twee zullen zaterdag 28 januari aanwezig zijn bij het protest in Den Haag. Net als Marc-Siebren Kwadijk (52) uit Amsterdam.

Marc-Siebren sloot zich 2,5 jaar geleden aan bij XR. "Ik zag een postertje hangen. Het ging toen niet zo goed met mij en ik dacht, wow, dit is echt iets om het leven inhoud te geven", vertelt hij in 5 Dagen. Hij maakt zich al langere tijd zorgen om het klimaat. "Als ik er teveel aan denk, gaan mijn schouders klemzitten. Het is eenzaamheid, een verdriet wat bijna niet te bevatten is."

Een ecologische openbaring

Ook Petra Verdonk (57) uit Helmond is zaterdag bij het protest van XR aanwezig en voelt dezelfde zorgen. De wetenschapper sloot zich in september 2019 aan bij XR na wat ze zelf een ecologische openbaring noemt. Tijdens een bezoek aan haar dochter, die in Australië woont, werd ze letterlijk ziek van een heersende hittegolf.

"Ik was voor het eerst in mijn leven bang voor het weer", vertelt Petra. Niet veel later kwam ze tijdens een vakantie in Italië weer in een hittegolf terecht en groeide het besef dat de natuur ‘kapot’ kan gaan. Een bericht van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) in de krant gaf de doorslag. "Ik heb maanden wakker gelegen. Ik was echt diep geschokt. We hebben datzelfde weekend onze twee auto’s verkocht."

Het protest op de A12

Protesten als die op de A12 aanstaande zaterdag worden grondig voorbereid. Deelnemers krijgen een uitgebreide training, zodat ze weten wat hen te wachten staat. De grote groep deelnemers wordt opgedeeld in kleinere groepjes mensen die elkaar in de gaten houden. Marc-Siebren is de leider van zo’n groepje, of ‘vinger’ zoals ze het zelf noemen.

Hoewel hij al meerdere keren bij XR-protesten op de A12 aanwezig was, blijft hij het spannend vinden. "Ik denk, ik red me wel, maar er zijn allemaal mensen, nu ook weer, die voor de eerste keer komen."

Voor Petra was die eerste keer protesteren ook een grote beslissing. Wanneer je op de A12 stapt, ben je namelijk ook arrestabel. "Het is een enorme stap om dat te gaan doen, om de drempel te nemen van ‘het zou kunnen dat ik nu een actie doe waarbij ik gearresteerd word’. Dat is niet iets waar je lichtzinnig over doet, ook ik niet." Inmiddels is ze drie keer gearresteerd.

Geweldloos

Eén van de belangrijkste aspecten van de XR-protesten is dat het geweldloos is. "Als diegene die naast jou zit van de politie allemaal klappen krijgt, is het best wel moeilijk om dan zelf niets te blijven doen", legt Marc-Siebren uit. Door middel van rollenspellen worden de kersverse rebellen hiervoor klaargestoomd. Zo kan het protest op een zo veilig mogelijke manier verlopen.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie