Binnenland
BNNVARA

Extinction Rebellion ziet beweging hard groeien na vastlijmactie aan talkshowtafel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Extinction Rebellion ziet beweging hard groeien na vastlijmactie aan talkshowtafel

Vastgelijmd aan de talkshowtafel van Jinek en Beau, en geplakt aan Het meisje met de parel: de acties van afgelopen week lijken effect te hebben gehad. De aanmeldingen bij Extinction Rebellion zijn behoorlijk gegroeid in aantal. Is dit een direct gevolg van de vastlijmacties? Dat vertelt Eva van der Helm, woordvoerder bij Extinction Rebellion, in De Nieuws BV.

Extinction Rebellion, de activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering, heeft deze week vier keer zoveel nieuwe aanmeldingen gehad als normaal. "De precieze cijfers zijn moeilijk in te schatten. Wat ik heb begrepen zijn er een stuk 600 Twittervolgers bijgekomen en een stuk of 180 aanmeldingen via de website", aldus Van der Helm.

Indirect gevolg

De woordvoerder van Extinction Rebellion denkt dat dit voornamelijk een indirect gevolg is van de vastlijmacties van vorige week. "Het is tweeledig eigenlijk", zegt Van der Helm. "Wat ik heel erg heb gezien is dat we veel meer aanvraag hebben gekregen vanuit de media afgelopen week.

"Als beweging proberen we al een hele tijd aan tafel te komen, bij talkshows bijvoorbeeld. Maar het is best lastig om er tussen te komen", vertelt, Van der Helm. "Want de Klimaatcrisis heeft bijna nooit een directe urgentie, een directe aanleiding, omdat het zo'n vaak toch abstracte en langdurige crisis is."

De vastlijmacties zijn niet door Extinction Rebellion zelf georganiseerd. Toch zijn activisten die zich bij die beweging hebben aangesloten vaker uitgenodigd de afgelopen week om in de media te verschijnen. Dat heeft voor meer zichtbaarheid gezorgd, denkt Van der Helm.

Acties vanuit Extinction Rebellion

Aan de andere kant spreekt Van der Helm met mensen die Extinction Rebellion al langer volgen en al langer erover nadachten om zich bij de beweging aan te sluiten. "Ik denk wel dat mensen die stap nu durven te zetten nu ze zien hoe moedig activisten zijn. Ik denk dat het ook wel een inspirerend effect heeft voor mensen die actiever willen worden."

Wanneer iemand zich bij Extinction Rebellion aansluit, zitten daar niet bepaalde verwachtingen aan vast. Dat komt omdat het niet een standaard organisatie is, maar een grassroots beweging, legt Van der Helm uit. "Het is minder een gespreid bed waarin je terechtkomt." Dat betekent ook dat er vrijheid is voor mensen om zelf met ideeën voor acties te komen. Die moeten vervolgens wel voldoen aan de eisen en gedragsnormen vanuit Extinction Rebellion.

Sombere feeststemming

Op haar werk heeft Van der Helm afgelopen week gesprekken gevoerd met mensen die zeggen 'ik vind de acties zo belachelijk, maar ik sta wel achter idee, hoor'. "Dat heb ik die mensen nog nooit horen zeggen", aldus Van der Helm.

"Ik vind het persoonlijk best frustrerend dat extreme acties nodig zijn. We zijn nu in feestelijke stemming, ook in dit gesprek, maar eigenlijk ben ik best somber geweest daarover, dat er iets extreems moet gebeuren om dit gesprek te voeren", aldus Van der Helm.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie