Binnenland
BNNVARA

'Zo’n regenboogvlag is onderdeel van onze maatschappij'

foto: Sipke Jan Bousemafoto: Sipke Jan Bousema
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zo’n regenboogvlag is onderdeel van onze maatschappij'

Vandaag hangt presentator Sipke Jan Bousema, samen met een groep Friese ouders, een enorme Friese regenboogvlag op bij de Elfstedenhal in Leeuwarden. In De Nieuws BV vertelt hij waarom dat nodig is.

Video niet beschikbaar

20 bij 15 meter is de vlag in regenboogkleuren die van het dak van de schaatshal tot aan de grond wordt uitgerold. De vlag is gebruikt bij de 'sleuteloverdacht' toen Leeuwarden Roze Zaterdag 2020 toegewezen kreeg. Na enkele malen verplaatst te zijn, vindt op zaterdag 16 oktober Roze Zaterdag in de Friese hoofdstad plaats.

Jezelf kunnen zijn

“Een paar jaar geleden kwam ik weer in Friesland wonen en toen merkte ik dat nog niet iedereen de waarde en de functie van de regenboogvlag snapt en begrijpt”, vertelt Bousema. Het jezelf kunnen zijn en kunnen houden van wie je wilt, of je nou hetero, homo, biseksueel, transgender of anderszins bent, is voor hem waar het over gaat. “Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn en je zo maximaal te kunnen ontwikkelen. Zo’n vlag hoort er gewoon bij, het is onderdeel van onze maatschappij”, legt hij uit.

Friesland was de laatste regenboogprovincie in Nederland en daarom willen ze nu de eerste zijn die deze extra aanzetten. Door deze actie, maar ook online door het planten van online regenboogvlaggetjes via de website regenboogvlaggenvoornederland.nl. “Ik wilde in Friesland een kaartje hebben dat jonge LHBTIQ+-ers, of ouders van deze jongeren, kunnen zien dat ze er niet alleen voor staan. Dat er een plek is en dat er mensen zijn die dit onderwerp omarmen”, vertelt Bousema.

Feedback van de maatschappij

Afgelopen tijd kwam regelmatig in het nieuws dat er regenboogvlaggen besmeurd, kapot gemaakt of in brand gestoken werden. Dat geeft volgens Bousema aan dat er nog heel veel te doen is als het gaat over gelijkwaardigheid van de LHTBIQ+ community. “Het is eigenlijk een soort feedback van de maatschappij dat er nog heel veel moet gebeuren als het gaat over voorlichting van het regenboogonderwerp.”

Friese regenboogvlag wordt opgehangen in Leeuwarden

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie