Opinie & Commentaar
BNNVARA

Ik ben al blij dat er oranje in de regenboogvlag zit…

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ik ben al blij dat er oranje in de regenboogvlag zit…

“De vraag van deze week in ons aller Europa was, waarom is premier Orban toch zo bang voor homo’s?”, zegt Kees van Amstel in De Nieuws BV.

We veroordelen als Europa, en dus ook Nederland, de anti-homowet in Hongarije. Deze wet verbiedt om jongeren tot 18 jaar bloot te stellen aan inhoud die homoseksualiteit, afwijking van de genderidentiteit en het veranderen van sekse aan zou moedigen. Zelfs uitingen van homoseksualiteit in films worden verboden.

Don’t fuck with Mark

Tijdens de Europese top was Mark Rutte stellig en daagde hij premier Orban uit om dan maar de vertrekprocedure uit de Europese Unie in gang te zetten. “Nou nou nou, don’t fuck with Mark. We hebben vaak kritiek op ‘m, maar een puntje voor onze premier”, vindt Van Amstel.

Naar onszelf kijken

Maar als we heel eerlijk naar onszelf en de landen rondom ons kijken, dan zijn wij niet veel beter. Van Amstel: “Even op een rijtje: In Letland werd in april van dit jaar nog een homoseksuele man in brand gestoken, de politie deed nauwelijks iets. Estland: de minister van Binnenlandse Zaken Mart Helme stelde vorig jaar voor LGBTI’s naar Zweden te laten vluchten. Litouwen kwam in 2017 met een anti-homowetgeving, geen samenlevingscontract meer mogelijk. Slowakije 2014: grondwetswijziging geen homohuwelijk. Bulgarije had nog in deze eeuw een kerkelijke onderscheiding voor anti-homo beleid.”

“Google op homogeweld in Nederland, en eerlijk? Ik ben al blij dat er oranje in de regenboogvlag zit…”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie