Sport

Youri Mulder: 'Zou mooi zijn als Wijnaldum met een regenboogband gaat spelen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Youri Mulder: 'Zou mooi zijn als Wijnaldum met een regenboogband gaat spelen'

Oud-international Youri Mulder moedigt de actie van de Duitse keeper Manuel Neuer aan en zou het mooi vinden als Georginio Wijnaldum ook een regenboogband zou dragen. Dat zegt hij bij Spraakmakers. "Maar laat het wel vanuit een speler zelf komen."

"Dat was wel een hele goede actie", reageert Mulder op de Duitse keeper en aanvoerder Manuel Neuer die een regenboogband droeg. Neuer deed dat ook namens de Duitse voetbalbond om op te komen voor de LHBTI-gemeenschap nadat in Hongarije een anti-homowet werd aangenomen. De UEFA startte een onderzoek naar de actie van Neuer omdat politieke statements niet zijn toegestaan, maar besloot het te laten gaan omdat de regenboogband stond voor een 'goed doel'.

Mulder "zou het mooi vinden" als Oranjeaanvoerder Georginio Wijnaldum ook zo'n band zou dragen in de achtste finales aanstaande zondag. "Het is natuurlijk wel vaker gebeurd, ook vanuit bonden en clubs. Dat is hartstikke goed."

Van statement naar statement

Wel plaatst hij een kanttekening: "Het moet iets persoonlijks zijn en niet per se opgelegd door de KNVB. De volgende ronde is in Bakoe, daar zal ook wel iets mis zijn en dan moet je ook weer een statement maken. Dan ga je van statement naar statement."

"Je hebt niet zoveel van dit soort toernooien je carrière", zegt Mulder. "Je wil ook niet dat dit de aandacht wegneemt en concentratie overneemt. Dat toernooi is al een tijdje gepland, dus er had ook vooraf over nagedacht kunnen worden." Bondscoach De Boer liet echter weten dat dat niet het geval is. Hij zei dat er nog niet over gesproken was met de ploeg.

'Beetje halfslachtig'

"Een regenboogband haalt je natuurlijk niet uit de concentratie, maar de hele discussie over wel of geen t-shirt en wat daar dan op moet." Mulder haalt als voorbeeld de shirts aan die Oranje droeg om een statement te maken over het aanstaande WK in Qatar. "Dat was een beetje halfslachtig. Ik zou dan zeggen: als ik met een shirt ga lopen, zet er dan iets op wat hout snijdt. Maar daar krijg je misschien meningsverschillen over in een team."

Nog beter zou zijn geweest als het stadion in regenboogkleuren was geweest, vindt Mulder, maar dat staat de UEFA niet toe. "Dat lijkt me een schitterend gezicht. Dat zou een fantastisch statement zijn en je haalt het weg bij de spelers."

Stadion in regenboogkleuren

De UEFA verklaarde daar zelf over dat de meningen over zo'n statement verdeeld zijn. "Maar die hoeven geen wedstrijd te spelen en zij maken wél het beleid", zegt Mulder. "In dit geval en bij Black Lives Matter is het duidelijk. Maar soms zijn zaken ingewikkelder. Dan helpt het als zij beleid maken, dan is het makkelijker voor een voetballer om daarachter te staan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie