Politiek
WNL

CU-Kamerlid Pieter Grinwis zit niet te wachten op nieuwe stikstofwet Van der Wal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CU-Kamerlid Pieter Grinwis zit niet te wachten op nieuwe stikstofwet Van der Wal

Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal hoeft niet meer verder te werken aan haar stikstofwet, vindt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. "We zitten niet te wachten op een nieuwe wet, we zitten vooral te wachten op beter stikstofbeleid", zegt Grinwis in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Nu het kabinet is gevallen, kan de Tweede Kamer voorstellen controversieel verklaren. Als dat gebeurt komen de onderwerpen niet op de Kameragenda, totdat er een nieuw kabinet is aangetreden. "Ik heb met mijn medewerkers die lijsten doorgenomen", zegt Grinwis. "Op heel veel vlakken kunnen de debatten prima doorgaan. Initiatiefwetten van mijn collega’s bijvoorbeeld, waarom zou je die op voorhand controversieel verklaren?"

Maar Grinwis vindt niet dat Van der Wal haar stikstofplannen, die nog niet met de Tweede Kamer zijn gedeeld, moet doorzetten. "Ik denk dat de minister maar beter kan stoppen met het voorbereiden van een wetswijziging. De stikstofwet van Carola Schouten die we nu hebben, met 2035, is de wet die nu geldt. Wat mij betreft hoeft Christianne van der Wal in de resterende maanden absoluut geen nieuwe wet in te dienen."

250 Kamerleden?

Grinwis, die door de Nationale Politieke Index is uitgeroepen tot meest actieve Tweede Kamerlid, is voor het versterker van de Tweede Kamer, maar wil zich niet uitspreken voor een Kamer met 250 leden. Zijn partij ChristenUnie en Volt pleiten opnieuw voor een grotere Tweede Kamer, maar volgens Grinwis zijn daar ook risico’s aan verbonden.

Met 250 leden in plaats van de huidige 150 kan de volksvertegenwoordiging haar taak als wetgever en controleur van de regering beter uitvoeren, menen de partijleiders Mirjam Bikker (CU) en Laurens Dassen (Volt). Kamerleden hebben meer tijd nodig om hun werk te kunnen doen en daarnaast het land in te kunnen gaan, zegt Bikker.

"Gert-Jan Segers is ooit samen met Laurens Dassen met dit voorstel gekomen. Toen had ik op voorhand niet de meest warme gevoelens op voorhand, omdat ik ook de risico’s ervan zie", reageert Grinwis. Wel is hij het "heel erg eens met het pleidooi om de Tweede Kamer te versterken".

Het Kamerlid is ook niet per se tégen het uitbreiden van de Kamer, zoals zijn partij voorstelt. Hij merkt namelijk dat het vanwege tijdsgebrek vaak lastig is om "een wet te doorgronden en een echte tegenspeler te zijn van het kabinet", vooral binnen kleine fracties. "Dat vergt dat je de wet zelf ter hand neemt. Dat kun je niet alleen aan je medewerker overlaten."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie