Binnenland
WNL

Rob Jetten: Nederland heeft voldoende gasvoorraad om koude winter door te komen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Jetten: Nederland heeft voldoende gasvoorraad om koude winter door te komen

Demissionair klimaatminister Rob Jetten zegt dat Nederland er goed voor staat om een koude winter door te komen. "Wij gaan door een mooie mijlpaal heen van 95 procent vulling van onze gasopslagen in Nederland. Dat is veel meer dan wij vorig jaar in september hebben bereikt", zegt hij bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Wat betreft de hoge gasprijs reageert Jetten als volgt: "Wij moeten er rekening mee houden dat de gasmarkt de komende jaren onrustig blijft en dat dit effect kan hebben op huishoudens en bedrijven die dat gas afnemen."

Energiecontract

Jetten adviseert alle consumenten te kijken naar wat voor energiecontract zij momenteel hebben. "Als je nog een variabel contract hebt, kijk dan of je kunt overstappen op een vast contract."

Volgens de demissionair klimaatminister is er genoeg keuze aan vaste energiecontracten. "Die liggen qua prijs ruim onder het prijsplafond, dus daarmee kun je veel zekerheid krijgen voor één jaar of meer. Die zekerheid was er langere tijd niet voor consumenten."

Klimaatfonds

Het bedrag van 35 miljard euro voor het klimaatfonds is nog niet geleend, vertelt Jetten. "Het staat niet ergens op een rekening waar je het geld zo van af kunt trekken. Elke keer als er uitgave zijn, dan regelt het ministerie van Financiën dat het geld beschikbaar is."

Om het bedrag te lenen moet het kabinet meer betalen, omdat lenen duurder is geworden ten opzichte van het moment toen het coalitieakkoord werd afgesloten. "Maar het zijn nog steeds goede investeringen in de toekomst van Nederland", verzekert hij.

De D66-minister is ondanks de nieuwe verkiezingen optimistisch over het voortbestaan van het klimaatfonds. "Wij hebben als kabinet een voorstel gedaan hoe wij het klimaatfonds willen inzetten. Dat geld moet in de komende acht jaar worden uitgegeven en geïnvesteerd. Dat zijn vaak maatregelen waar in de Tweede Kamer niet veel discussie over is."

Met andere woorden verwacht Jetten dat bij een nieuwe samenstelling in de Tweede Kamer genoeg steun is voor het klimaatfonds.

Samenwerking met Omtzigt

"Ik ben blij dat Omtzigt net als D66 een groot punt maakt van vertrouwen in de overheid en democratische vernieuwing", zegt Jetten over de nieuwe partij van Pieter Omtzigt Nieuw Sociaal Contract. "Ik zie veel kansen om deze verkiezingen samen op te trekken."

Rob Jetten (lijsttrekker D66) over het klimaatfonds en de gasvoorraden (29 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie