Politiek
WNL

Oud-minister van Financiën Onno Ruding kritisch op 'kortzichtige politici' die mensen beloven dat zij erop vooruitgaan

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister van Financiën Onno Ruding kritisch op 'kortzichtige politici' die mensen beloven dat zij erop vooruitgaan

Volgens oud-minister van Financiën Onno Ruding zijn het de "kortzichtige politici" die beloven dat iedereen erop vooruitgaat. Ruding vindt dat de politieke partijen die dat doen, iets beloven waarvan nog niet vaststaat dat zij het kunnen waarmaken. "Dat moet je niet doen", zegt hij bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Met verkiezingen in het vooruitzicht beloven partijen in hun campagnes vaak dat zij de financiële zorgen van huishoudens zullen aanpakken en beloven zij verbetering. "Ze proberen altijd een gunstig beeld te creëren", vertelt Ruding. "Maar dit kun je nooit van te voren precies zeggen. Er zullen altijd mensen zijn die erop achteruitgaan."

Armoedebestrijding

Ruding steunt de armoedebestrijding van het demissionaire kabinet, dat hiervoor 2 miljard euro heeft uitgetrokken. "Ik begrijp heel goed dat het verantwoord is om een middelgroot bedrag uit te trekken voor de koopkrachtreparatie voor de laagste inkomens. Daar geef ik mijn steun aan."

De CDA-prominent plaatst een kanttekening: "De precieze invulling is nog niet duidelijk en daar heb ik aarzeling over als die gepaard gaat met belastingverhogingen."

Kritiek op kabinet

"Ik maak mij grote zorgen over de begrotingssituatie voor de lange termijn", gaat de voormalig bewindsman verder. "Die is niet goed en daar is dit demissionaire kabinet schuldig aan."

Ruding vindt dat het kabinet "onverantwoord grote uitgaven" heeft gedaan. Als voorbeeld noemt de voormalig minister van Financiën de "struisvogelpolitiek op het punt van rente en dat je ervan uitgaat dat de rente vele jaren lang nul blijft". Dat terwijl de overheid nog een flinke staatsschuld moet wegwerken.

Daarnaast noemt CDA-coryfee het steunen van "nobele doelen" zoals het klimaat "een sprong in het duister", aangezien "niet goed is gedefinieerd waar je het geld aan wilt besteden". Op dat punt loopt het nu vast, omdat het kabinet demissionair is. "Dat geeft grote onzekerheid en is een groot probleem voor Jetten (demissionair minister van Klimaat en Energie, red.), maar dat hebben ze zelf gecreëerd in dit regeerakkoord."

Ruding is nog niet klaar met zijn kritiek. Hij vindt het namelijk "budgettair niet verantwoord" als het kabinet doorgaat met de huidige stikstof- en klimaatfondsen. "Ik heb altijd aarzeling gehad bij het enorme bedrag voor die fondsen."

Onno Ruding (oud-minister van Financiën) over de begroting van het demissionaire kabinet (31 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie