Politiek
WNL

Wordt het stikstofdossier wel of niet controversieel verklaard?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt het stikstofdossier wel of niet controversieel verklaard?

De spanning rondom het stikstofdossier lijkt weer op te laaien nu deze week het demissionaire kabinet gaat beslissen over welke onderwerpen wel en welke onderwerpen niet controversieel worden verklaard. 'Onverantwoord' vindt Liesbeth Spies, bestuurslid VNG, voorzitter Nederlands Genootschap van Burgemeesters en burgemeester van Alphen aan den Rijn, als het kabinet besluit om het stikstofdossier controversieel te verklaren. "Heel veel boeren zitten door uitgestelde beslissingen in onzekerheid."

Video niet beschikbaar

Het dossier is nog complexer geworden doordat provincies veel meer geld vragen dan er in het stikstoffonds zit. Het bedrag is inmiddels opgelopen tot 58,5 miljard euro. In het fonds zelf zit een ruime 24 miljard euro. Demissionair minister Van der Wal heeft provincies al gewaarschuwd dat de ingediende bedragen niet worden uitgekeerd voor het natuurvriendelijker maken van de landbouw. Of het demissionaire kabinet dus nog een ei wil gaan leggen over het verhogen van het fonds, is nog maar de vraag. Controversieel verklaren van het dossier ligt voor de hand.

'Het wordt keuzes maken'

Voorzitter van het Interprovinciaal overleg en Commissaris van de Koning Jaap Smit vindt juist dat het kabinet nu terugkrijgt waarom ze hadden gevraagd. "De plannen die wij als provincies hebben ingediend gaan verder dan het stikstofdossier alleen. Het gaat ook over klimaat en de energietransitie binnen de landbouw." Smit vindt dan ook dat de minister meerder potjes zou moeten aanspreken. Hij benadrukt overigens wel dat het hoge bedrag dat provincies vragen niet moet worden gezien als een poging tot heronderhandeling over het bedrag in het stikstoffonds, maar: "Het wordt wel keuzes maken."

'Onverantwoord'

"Je kunt je ook afvragen of de bal elke keer terug moet worden gespeelt naar provincies," zegt Spies. "Heeft Van der Wal wel helemaal helder gehad wat er binnen haar plannen zou vallen? Speel de bal terug naar het kabinet er zitten nu zoveel mensen in onzekerheid." Spies vervolgt: "Dit zou een oproep moeten zijn aan de Eerste Kamer om het stikstofdossier niet controversieel te verklaren."

Spanningen rondom het stikstofdossier laaien weer op (28 augustus 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie