Binnenland
KRO-NCRV

Mart de Kruif: 'Dit gevecht is zó intensief, dat kun je geen jaren volhouden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart de Kruif: 'Dit gevecht is zó intensief, dat kun je geen jaren volhouden'

NAVO-topman Jens Stoltenberg denkt dat de oorlog in Oekraïne maanden, zelfs nog jaren kan duren. Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif denkt van niet. "De intensiteit van het gevecht is zó hoog, dat kun je geen jaren meer volhouden", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

'Lange laatste fase'

Volgens De Kruif zijn de verliezen momenteel enorm en kunnen beide partijen dit niet zomaar aanvullen. Hij verwacht eerder dat de oorlog een laatste fase is ingegaan, maar deze laatste fase kan lang aanhouden.

De afgelopen twee dagen kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten weer bijeen in Brussel om te praten over mogelijke steun aan Oekraïne. Navo-topman Jens Stoltenberg zei aan het einde van een bijeenkomst dat Oekraïne naast extra wapens ook materiaal krijgt om zich te verdedigen tegen een eventuele chemische of biologische aanval door Rusland.

Vaag over wapens

Stoltenberg bleef volgens De Kruif bewust vaag over welke wapens er precies allemaal geleverd zullen worden, om Poetin niet op de kast te jagen. Toch ziet ook hij dat de grenzen van wapensteun door de NAVO steeds verder opgerekt wordt.

Het leveren van vliegtuigen was een stap te ver, maar Amerika heeft wel tanks toegezegd. Toch is dit meer iets voor de langere termijn, verwacht Kruif. "Dit kun je niet zomaar doen. Die tanks kennen ze niet. Ze zijn helemaal nieuw dus je zou de hele logistieke staart die erachter zit ook mee moeten sturen."

Intensieve gevechten

Het Russische leger is nu bezig met een ingrijpende ‘hergroepering’ dat zorgt voor een operationele pauze. Hoe langer deze pauze duurt, hoe gunstiger het volgens De Kruif is voor het Oekraïense leger. "Die kunnen zich meer richten op de verdediging." Hoe langer de pauze duurt, hoe beter voorbereid beide partijen zullen zijn en hoe intensiever de gevechten die volgen, zegt hij.

Onderhandelingen

"Ik denk dat de beslissing die tot onderhandeling gaat leiden de komende weken gaat vallen", zegt de oud-commandant. Hij denkt dat duidelijk zal worden hoeveel Rusland van de Donbas kan innemen of hoeveel Oekraïne kan behouden en wat voor Poetin acceptabel is om mee thuis te komen.

"Ik vrees dat de uitkomst gaat zijn dat de corridor tussen de Krim en de Donbas - en nog meer delen van Oost-Oekraïne - onder controle van Rusland zullen komen." De cruciale vraag is volgens De Kruif hoeveel land Oekraïne kan behouden ten oosten van de Dnjepr.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie