Binnenland
EONOS

Ondanks corona tóch zin in een uitje? Probeer deze drie 'treurtrips'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks corona tóch zin in een uitje? Probeer deze drie 'treurtrips'

Nu we anderhalve meter afstand moeten houden tot elkaar, is het onverstandig om naar een populaire bestemming af te reizen. Een zogenoemde 'treurtrip', naar een troosteloze plaats is een oplossing. Mark van Wonderen bracht dit jaar een reisgids uit met de beste treurtrips. Hij is een groot liefhebber van lelijke gebouwen en troosteloosheid. In Langs de Lijn En Omstreken gaf hij zijn persoonlijke top 3 van bestemmingen.

Mark van Wonderen over zijn boek vol treurtrips

1. Lelystad

Voor beginnende treurtrippers is Lelystad ideaal, vertelt Mark van Wonderen. "Een instapmodel treurtrip", vertelt hij. "Op een klein oppervlakte heb je heel veel bij elkaar. Als je het station uitstapt, is het onduidelijk waar je heen moet om in het centrum te komen, maar als je je weg eenmaal gevonden hebt, sta je oog in oog met het Agora-theater. Dat is een felgeel gebouw dat nog vanaf de maan te zien moet zijn..."

Toen Lelystad gebouwd werd, gebruikten de architecten volgens Van Wonderen het adagium 'Lelystad is om in te wonen, niet om naar te kijken'. "Dat is gelukt", concludeert hij.

2. Den Helder

Ook een prachtige plek, vindt Mark van Wonderen. In Den Helder werd veel gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de stad werd in de jaren '50 en '60 opnieuw opgebouwd. "Niet echt de mooiste decennia voor de architectuur...", vertelt hij.

Daarnaast liep de stad leeg afgelopen jaren - veel inwoners verhuisden - waardoor veel winkels leeg staan. "Er werd veel gesloopt, dus er staan gapende gaten in het stadscentrum..."

3. Delfzijl

Deze mag niet ontbreken, vindt Van Wonderen: "Als ik daar rondloop denk ik regelmatig: waarom toch?" Het noordelijke oord heeft veel treurigheid te bieden: "Oude winkelpanden met betonrot. De mooiste (lelijkste, red.) HEMA van Nederland met oost-Europese uitstraling. Het is een genot."

De reden voor de treurnis in Delfzijl is uit te leggen, vertelt Van Wonderen. "Het is op de groei gebouwd. Toen er gas werd gevonden moest het 'het Rotterdam van het Noorden' worden, maar toen kwam de crisis..." Veel huizen hebben nooit een bewoner gehad en zijn dan ook dichtgespijkerd.

Ook de reis naar Delfzijl toe is een aanrader, volgens Van Wonderen. "Ga via Winschoten of de veenkoloniën, dan heb je sowieso een mooie dag", zegt de troosteloosheidsexpert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie