Binnenland
BNNVARA

Abortuslied 'Kill the baby' zorgt voor Kamervragen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Abortuslied 'Kill the baby' zorgt voor Kamervragen

Dat hun abortus-song 'Kill the baby' veel reacties los zou maken, hadden ze wel verwacht. Maar dat over het lied van de Rotterdamse punkband Vulva zelfs Kamervragen werden gesteld, dat hadden ze niet verwacht. "Ze proberen ervoor te zorgen dat er in de toekomst niet zulke liedjes gemaakt kunnen worden. Dat is heel erg", zeggen de bandleden in De Nieuws BV.

"Ik heb zelf in 2017 een abortus gehad en alhoewel ik in een heel erg progressief, links gezin opgegroeid ben waar dat een heel bespreekbaar onderwerp was, merkte ik dat ik me er heel erg voor schaamde en durfde ik er niet over te praten", zegt zanger en bassist Kim Hoorweg. "Ik wilde heel graag schreeuwen erover. Het is heel bevrijdend om er luid over te zijn."

Daarom hebben Kim Hoorweg en drummer Nadya van Osnabrugge het protestlied geschreven. Hoorweg: "Ik denk dat het behulpzaam zou zijn voor iedereen en bevrijdend zou zijn en het stigma weg zou halen. Dat je kunt zeggen, 'volgende week heb ik een abortus: heb jij zoiets meegemaakt of ken je iemand die zoiets heeft meegemaakt?' Waardoor het een veiliger gesprek wordt en waardoor je meer informatie kunt delen met elkaar."

Plastic babypop in brand

In de videoclip die bij het lied hoort, zetten de bandleden van Vulva een plastic babypop in brand, gooien hem uit een raam, geven hem aan een hond en zetten hem op een elektrische stoel. "We hebben voor deze vorm gekozen omdat juist de Pro Life bewegingen het telkens over een baby hebben als het over abortus gaat. Terwijl, op dat moment is het geen baby. Dus we dachten, we gebruiken hun retoriek om te laten zien hoe belachelijk dat eigenlijk is. En we gebruiken juist een pop die we kapot gaan maken omdat dat juist niet is wat abortus is."

Kamerleden van SGP en ChristenUnie vinden dit schokkend en proberen met Kamervragen de video van Vulva offline te halen, vertelt drummer Nadya. "Ze proberen ervoor te zorgen dat er in de toekomst niet zulke liedjes gemaakt kunnen worden. Dat is heel erg want dit is een vorm van kunst, een uiting voor ons. Zodra je daar regelgeving op gaat zetten, is dat vreemd want dan mag je bepaalde ideologieën niet delen."

Statement over belangrijk onderwerp

Muziekjournalist Atze de Vrieze kan het zich niet herinneren of er ooit eerder een nummer werd gecensureerd. "Wij zijn niet een land dat, dat doet. Ik vind het verbijsterend dat Kamerleden daarmee komen."

De Vrieze: "Er zijn weleens rechtszaken over muziek en daarbij gaat het over concrete bedreigingen. Dat is in dit geval niet zo. Het gaat om een beeld waarmee de band een statement probeert te maken over een belangrijk onderwerp."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie